Informatie over inbouw vaatwassers

Afwassen is voor veel mensen een vervelend klusje in het huishouden. Met de inbouwvaatwasser is dat klusje verleden tijd. Als je op zoek bent naar een nieuwe inbouwvaatwasser is de keuze enorm. Waar je op dient te letten bij de aanschaf van een inbouwvaatwasser lees je hieronder.

inbouwvaatwasser-kopen Een afwasautomaat wordt in de volksmond ook wel vaatwasser, afwasmachine of vaatwasmachine genoemd. De vaatwasser is bij de meeste huishoudens niet meer weg te denken. Je ruimt de vaatwasser in met vuil servies, bestek en vette pannen, en nadat het programma is afgelopen ruim je de inmiddels schoon geworden vaat netjes op. Om je te helpen een goede keuze te maken, heeft Kieskeurig.nl een aantal belangrijke punten voor je op een rij gezet.

 

Bekijk alle Inbouw vaatwassers

Vrijstaande of inbouwvaatwasser

Bij de moderne keuken kies je voor een inbouwvaatwasser. Bij een vrijstaande vaatwasser of een onderbouw vaatwasser is de gehele voorkant (inclusief bedieningspaneel) zichtbaar. Onderbouw vaatwassers zijn bedoeld om te plaatsen onder een aanrechtblad. Deze vaatwassers hebben geen bovenblad en hebben in hoogte verstelbare pootjes waardoor deze perfect aan te sluiten zijn op het aanrechtblad en er geen kier ontstaat. Daarnaast hebben onderbouw vaatwassers een vlakke voorkant en is het mogelijk om de plint van de keuken door te laten lopen, waardoor deze een mooi geheel vormt met de keukenkastjes.

Bij een inbouwvaatwasser kun je een decorpaneel in de stijl van de keukenkastjes aan de voorkant monteren. Bij deze geïntegreerde inbouwvaatwasser is dan enkel het bedieningspaneel zichtbaar.

Bij een volledig geïntegreerde inbouwvaatwasser is het bedieningspaneel niet zichtbaar van de buitenzijde. Van de buitenkant lijkt het dus een 'gewoon' keukenkastje en het vormt op deze manier één geheel met de rest van de keuken. Luxe uitgevoerde modellen met resttijdindicatie geven door middel van een lampje welke schijnt op de vloer aan of het programma nog bezig is of al klaar is.


Speciale afwasprogramma's en afwasfuncties

Wil je een inbouwvaatwasser kopen dan is het belangrijk een apparaat te kiezen dat qua indeling, afwasprogramma's en functies aansluit bij jouw behoeften. Heb je bijvoorbeeld regelmatig kleine hoeveelheden af te wassen, dan is een apparaat met de mogelijkheid ‘halve belading’of ‘kort programma’ erg handig. De fabrikanten van (inbouw)vaatwassers zitten niet stil en werken steeds meer aan het gebruiksgemak van de machines. Zo zijn er inmiddels vele inbouwvaatwassers met een functie waarmee je een volledig beladen bovenkorf in hoogte kunt verstellen en bordenrekjes die je neer kunt klappen zodat er nog meer grote potten en pannen in de onderste korf passen. Voordat je inbouwvaatwassers gaat vergelijken is het handig om eerst de kenmerken van een inbouwvaatwasser te bekijken om te ontdekken wat jij belangrijk vindt.

Ook de 3-in-1 en 4-in-1 afwastabletten worden steeds populairder. Je hoeft hiermee niet meer te rommelen met extra zout en glansspoelmiddel. Fabrikanten spelen hierop in en hebben machines ontwikkeld met een speciale 3-in-1 functie. Dankzij deze functie behouden glazen hun glans en komt de vaat schoon en droog uit de afwasautomaat. Mocht er geen gebruik worden gemaakt van de 3-in-1 afwastabletten, dan kan de functie worden uitgeschakeld. Alle programma’s worden vervolgens weer automatisch aangepast aan het gebruik van apart afwasmiddel, zout en glansspoelmiddel. Uiteraard blijven afwas en droogresultaat onveranderd.

Wil je na het eten de afwas snel in de kasten hebben zodat je er verder niet meer naar om hoeft te kijken? Let er dan op of de vaatwasser die je op het oog hebt, beschikt over een extra kort programma. Er zijn machines die binnen een half uur na het diner de vaat schoon en droog hebben. Dit kan zo snel omdat de etensresten in dat tijdsbestek nog niet aan het servies gehecht zijn.

Sommige vaatwassers kunnen op warm water tot 60 graden worden aangesloten, er word minder stroom verbruikt en het programma duurt minder lang. Met een aansluiting op warm water bespaar je tijd en energie.

Energieverbruik van de inbouwvaatwasser

Zoals bij alle huishoudelijke apparaten, is ook bij de inbouwvaatwasser het water- en energieverbruik van belang. De aanschaf van een energiezuinig apparaat kan de energierekening aanzienlijk verlagen. Kies je voor een inbouwvaatwasser met energieklasse A+++, A++ of A+ dan is deze respectievelijk 30%, 20% en 10% zuiniger dan energieklasse A. De inbouwvaatwassers met energieklasse A+++ en A++ zijn op dit moment de meest energiezuinige inbouwvaatwassers op de markt. Deze verbruiken in een standaard afwasprogramma het minste stroom in verhouding tot de maximale belading van de vaatwasser. Ook het was- en droogresultaat is van belang, hier zul je bijna altijd een resultaat met klasse A of B aantreffen.

Moderne afwasautomaten zijn uitgerust met speciale sensoren die voor elke vaat meten hoe hoog de vervuilingsgraad is. De duur, de kracht en de waterhardheid van het programma worden hierop aangepast. Dit scheelt in het energie- en waterverbruik.

Startuitstel bij een inbouw vaatwasser

Er zijn inbouwvaatwassers die uitgebreid zijn met een start-uitstel programma. Je kunt de vaatwasser al inruimen, en de start van het programma uitstelllen tot soms wel 24 uren. Je kunt het programma om bijvoorbeeld 18.00 uur starten met een uitstel van vier uren. Vier uren later begint de machine pas aan zijn programma. Voor mensen met een open keuken of een keuken die vlak naast de woonkamer zit, kan dit ideaal zijn. Zo kun je ongestoord de krant of televisie kijken zonder dat je het geluid van het draaien van de (inbouw)vaatwasser op de achtergrond hoort. Voor mensen die gebruik maken van nachtstroom kan de optie uitgestelde start dit op den duur behoorlijk schelen in energiekosten.

Geluidsniveau van een inbouw vaatwasser

Heb je een open keuken, let dan op het geluidsniveau van het apparaat. Het kan hinderlijk zijn als het geluid van de vaatwasser overheerst als je zelf in het woongedeelte televisie kijkt. Wij raden je aan, als je in het bezit bent van een open keuken om een afwasautomaat aan te schaffen met een geluidsniveau van maximaal 44 dB. Er zijn al inbouwvaatwassers met een geluidsniveau van 40 dB. Deze zijn zeer stil te noemen.

Breedte van de inbouwvaatwasser

Een aantal merken hebben ook smalle of compacte inbouw-afwasautomaten in het assortiment. Deze afwasautomaten zijn in plaats van de standaard 60 cm slechts 45 cm breed. Meestal hoort hier een beladingscapaciteit van 8 of 9 in plaats van 12 of 14 couverts bij. Dit kan een uitkomst zijn wanneer je over iets minder plaatsingsruimte beschikt of wanneer je een één- of tweepersoons huishouden hebt.

Inbouwvaatwasser met aquastop

Met het aquastop-waterbeveiligingsysteem wordt de kans op waterschade erg klein. De aquastop zorgt voor optimale veiligheid ook bij eventuele stroomuitval. De aquastop sluit de watertoevoer af bij de kraan waardoor waterschade wordt tegengegaan. Je plaatst de waterstop tussen de kraan en de slang naar de vaatwasser. Deze schroef je er makkelijk tussen en kan een hoop narigheid voorkomen. Vaak wordt een aquastop meegeleverd, maar is dit niet het geval dan is het aanschaffen en het aansluiten hiervan eigenlijk een must!

Beste inbouw vaatwassers
Populairste inbouw vaatwassers