Buitenlandse producten

Het is voor consumenten goed om te weten dat er van veel producten ook buitenlandse varianten te koop zijn in België. Hoewel deze uitvoeringen soms goedkoper zijn, moet u er rekening mee houden dat er vaak een buitenlandse handleiding en/of software bijzit. Ook de typenummers kunnen verschillen.

Garantie
Let altijd goed op de garantie. Als u een buitenlands product hebt gekocht bij een Belgische winkel, heeft u recht op de wettelijke garantie. Maar gaat er iets stuk, dan moet u in het achterhoofd houden dat uw aankoop soms weer opgestuurd moet worden naar het land van herkomst. Uw product kan dan enkele weken of zelfs maanden weg zijn.
Zie ook: garantie.

Levertijd
Soms is de buitenlandse uitvoering van een product eerder op de markt dan de Belgische variant. Een Belgische ondernemer kan ervoor kiezen om een artikel dat hier nog niet verkrijgbaar is, in te kopen. Houd er rekening mee dat de levertijden van buitenlandse artikelen die een winkel niet op voorraad heeft, vaak minder voorspelbaar zijn.

Handleiding en software
Als u geen Engels of Duits kent, kunnen buitenlandse handleidingen en software een struikelblok vormen. Op het internet vindt u voor sommige producten wel een Nederlandstalige handleiding. Een andere mogelijkheid is om de fabrikant op te bellen en een Nederlandstalig exemplaar aan te vragen. Vaak worden hiervoor extra kosten in rekening gebracht, afhankelijk van de fabrikant.

Functionele verschillen
Hou er rekening mee dat sommige buitenlandse producten functionele verschillen hebben en dus niet compatibel zijn.