Informatie over inbouw koelkasten

De koelkast integreren in je keuken, het kan met de inbouwkoelkast. Let bij het kopen op de nismaten, de energieklasse, de montage en de indeling van de koelkast. Meer informatie hierover kunt je op deze pagina vinden.

Bekijk alle Inbouw koelkasten

De werking

In een inbouwkoelkast kunnen bederfelijke producten enkele dagen koud bewaard worden. De koude temperatuur in een (inbouw) koelkast zorgt ervoor dat de activiteit van de bacteriën in de producten afneemt, zodat het langer duurt voordat producten bederven. Een koelkast is eigenlijk een verkeerde naam aangezien de koelkast niet koelt maar warmte afvoert. Het koelproces bestaat uit niets anders dan het opnemen van warmte door de verdamper in de koelkast en het afstaan daarvan aan de buitenlucht door de condensor aan de achterzijde. Om dit te realiseren beschikt iedere (inbouw) koelkast over de volgende basiscomponenten:

  • Goed geïsoleerde koelruimte
  • Een motor
  • Een compressor (pomp)
  • Een verdamper
  • Een condensor (radiatorachtige gedeelte aan de achterkant)
  • Een met koelmiddel gevuld leidingstelsel waarmee de warmte wordt getransporteerd

Modellen

Er zijn vele soorten en maten inbouw koelkasten. Het kiezen van het juiste model is afhankelijk van jouw persoonlijke situatie en wensen. Zoek je een model met of zonder vriesgedeelte? Hoeveel ruimte is benodigt om de koelkast te plaatsen? Twee belangrijke vragen die je voordat je op zoek gaat beantwoord moet hebben. Om een keuze uit de modellen te maken, is het handig te weten hoeveel inhoud een koelkast voor jou moet hebben. De inhoud van de koelkast wordt weergegeven in liters. Het kan ook zo zijn dat er een standaard keuken geplaatst is, of dat de aanschaf van de koelkast een vervanging is van jouw oude apparaat. Dan is het makkelijker om de nismaten op te meten en een koelkast te kopen die daar precies in past.

Kastmodel of Koelvriescombinatie

Een kastmodel en een koelvriescombinatie zijn de meest voorkomende soorten inbouwkoelkasten. Een tafel- en barmodel inbouwkoelkast komen minder vaak voor. De reden is dat deze 2 modellen een beperkte inhoud hebben, en dus te klein zijn voor een gemiddeld huishouden.

Kastmodel koelkast zonder vriesgedeelte
koelvriescombinatie

Sleepdeursysteem of vlakscharnier (deur-op-deur)montage

vlakscharnier_sleepdeur
Bij het sleepdeursysteem wordt de deur van de inbouwkoelkast eenvoudig aan de meubeldeur gekoppeld. Bij de wat luxere vlakscharniertechniek is de deur van de inbouwkoelkast vast met de deur van het keukenmeubel verbonden. Er zijn geen meubelscharnieren nodig. Het wat luxere vlakscharniersysteem biedt ten opzichte van het sleepdeursysteem enkele voordelen. Zo sluit de deur bij een van 20 graden automatisch wat per ongeluk open laten staan van de koelkastdeur vermindert. De toegankelijkheid is een stuk optimaler dankzij de grote deuropenings

Koellades

De koellade is de laatste jaren enorm in opkomst en dient steeds vaker als alternatief voor een kleine inbouwkoelkast. Lades hebben dan ook belangrijke voordelen t.o.v. kasten. Zo heb je meer overzicht en verhoog je het gebruiksgemak voor jezelf. De lades kunnen makkelijk worden ingebouwd in een kookeiland of in (greeploze) keukenblokken. De koelprestaties hoeven niet te lijden onder deze opdeling in koellades. Zo zijn er genoeg modellen met het zuinige label A+ op de markt te verkrijgen en de verwachting is dat de koellades die nieuw op de markt komen alleen maar zuiniger zullen worden. Een ander groot voordeel van een koellade is dat de lades na het openen tot wel vijf keer sneller terug op de juiste temperatuur zijn dan de traditionele koelkasten. Door deze techniek blijft het gekoelde voedsel langer vers.

Compressoren en regelingen (temperatuurvoelers)

De compressor in koel/vriesapparatuur regelt het totale koelcircuit. Tegenwoordig hebben bijna alle koelkasten slechts één compressor. Een regeling (temperatuurvoeler) voor het koeldeel en een regeling (met eigen temperatuurvoeler) voor het vriesdeel komt wel vaak voor. Het voordeel van twee regelaars is dat je koeldeel apart kunt uitzetten en de temperatuur in koel- en vriesdeel apart kunt instellen. Het hebben van één of twee compressoren biedt hierin geen voordeel. Vroeger stond het aantal compressoren synoniem aan één of twee regelingen, maar dat is achterhaald. Twee compressoren heeft zelfs een nadeel: het kost meer energie.

Nismaten

Onder de nismaat wordt verstaan de afmetingen van de ruimte waar de inbouwkoelkast in wordt geplaatst. Er zijn een aantal standaard nismaten, maar niet elke keukenleverancier of elke koelkastenleverancier hanteert deze standaarden. Bij vervanging van je oude apparaat moet je dus goed opletten of het nieuwe model dat je koopt wel dezelfde nismaten heeft. De volgende maten zijn redelijk standaard nismaten:

Kastmodel
Koelvriescombi
Tafelmodel
Dubbeldeurs
hoogte x breedte x diepte
hoogte x breedte x diepte
hoogte x breedte x diepte
hoogte x breedte x diepte
102,1-102,7 x 56 x 55
102,1 x 56 x 55
82-89 x 60 x 55
122-122,7 x 56 x 55
122-122,7 x 56 x 55
122-122,7 x 56 x 55
 
158-158,7 x 56 x 55
158-158,7 x 56 x 55
158-158,7 x 56 x 55
   
177-177,7 x 56 x 55
177-177,7 x 56 x 55
   

De hoogte van de nismaat mag variëren. Dit komt omdat een inbouwkoelkast verstelbare pootjes aan de onderkant heeft. Deze zijn zo'n 5 - 7 centimeter in of uit te draaien. Zo kun je de koelkast perfect sluitend maken ten opzichte van de nismaat.

Klimaatklasse en omgevingstemperatuur

De klimaatklasse van een koelkast geeft aan binnen welke omgevingstemperatuur een apparaat optimaal functioneert. Bij een te koude of te warme omgeving werkt het apparaat niet goed. Er zijn verschillende klimaatklassen. SubNormaal (SN); Normaal (N); SubTropisch (ST); Tropisch (T). In onderstaand schema kun je de bijbehorende omgevingstemperaturen van de klimaatklassen vinden.

Klimaatklasse
Omgevingstemperatuur
SN
10 - 32 graden
N
16 - 32 graden
ST
16 - 38 graden
T
16 - 43 graden
SN - ST
10 - 38 graden
SN - T
10 - 43 graden

Het is verstandig om bij plaatsing van een koelkast in bijvoorbeeld de garage, schuur of bijkeuken te kijken naar de omgevingstemperatuur.

Snelkoelen en -vriezen

Veel fabrikanten maken tegenwoordig koelkasten met elektronische thermometers. Je kunt zo de temperatuur heel nauwkeurig afstellen. Met de functie snelkoelen (koelgedeelte) en invriesschakelaar (vriesgedeelte) kun je de koel en vriesvakken zo instellen dat de producten extra snel gekoeld of ingevroren worden, waarna de koelkast vanzelf de normale en ideale temperatuur van 4 tot 7 graden weer aanneemt. Handig als je snel een fles wijn wilt koelen of producten die snel bederven snel wilt invriezen.

0 graden zone of vershoudzone

De 0 graden zone die een koelkast kan hebben wordt ook wel vershoudzone of biofreshzone genoemd. Deze zone in de koelkast heeft een temperatuur van rond de 0 graden. Bij deze temperatuur is de luchtvochtigheid hoger. Dit zorgt ervoor dat groenten en fruit langer knapperig en vers blijven.

Antibacteria

Antibacteria is een eigenschap die de koelkast extra hygiëne biedt. Het is een ontwikkelde techniek op basis van zilver voor de binnenwanden en binnendeur van de koelkast tegen bacteriën en schimmels. Dit betekent echter niet dat het schoonmaken van de koelkast overbodig wordt.

Stroomuitval

Het is ook goed om op de bewaartijd bij stroomuitval te letten. Kies je voor een wat langere bewaartijd bij stroomuitval, dan kom je niet voor verassingen te staan als de stroom een paar uur is uitgevallen.

Invriescapaciteit

Het is belangrijk om jezelf de vraag te stellen hoeveel je over het algemeen in een keer wilt invriezen. Wil je bijvoorbeeld regelmatig na een eigen oogst, grote hoeveelheden groente snel invriezen? Let dan goed op de invriescapaciteit per 24 uur van de vriezers. Steraanduiding geeft de houdbaarheid en de vriescapaciteit van het vriesgedeelte weer. Sommige tafelmodellen hebben een vriesvakje dat alleen geschikt is voor het maken van ijsblokjes. Deze wordt aangeduid met 1 ster. In een vriesvak met een aanduiding van 4 sterren kunnenn levensmiddelen ook worden ingevroren.

* * * * Het invriezen van levensmiddelen is hierin mogelijk.
* * * Bevroren levensmiddelen kunnen enkele weken bewaard blijven.
* * Bevroren levensmiddelen kunnen enkele dagen bewaard blijven.
* Mogelijkheid tot het invriezen van ijsblokjes.

Energieverbruik

Alle inbouwkoelkasten zijn voorzien van een energielabel. Elektrische apparaten worden ingedeeld volgens energieklassen A t/m G. Klasse A is het meest energiezuinig, klasse G verbruikt de meeste energie. Tegenwoordig zijn alle inbouwkoelkasten zuiniger dan energieklasse B. Extra zuinige koelkasten kunnen een A+, A++ of zelfs een A+++ label hebben. Een koelkast met energieklasse A+ is ongeveer 20% zuiniger dan energieklasse A. Energieklasse A++ is 30 tot 40% zuiniger dan energieklasse A en A+++ is minimaal 50% zuiniger dan energieklasse A.

Geluidsniveau

Heb je een open keuken, let dan op het geluidsniveau van de inbouwkoelkast. Het kan hinderlijk zijn als het geluid van de inbouwkoelkast overheerst. Voor een open keuken is een inbouwkoelkast met een geluidsniveau van rond de 48dB of minder. Er zijn al inbouwkoelkasten op de markt met een geluidsniveau van 36 dB.

Beste inbouw koelkasten
Populairste inbouw koelkasten