Informatie over friteuses

Bij een friteuse is het belangrijk om te letten op de inhoud. Hoe groter de pan, hoe meer snacks je tegelijkertijd kunt bereiden. Overweeg ook hoe vet je wilt frituren. Met een multicooker heb je weinig tot geen vet nodig, maar kun je vaak niet alle snacks bereiden die je wilt. Moet de binnenpan uitneembaar zijn en geschikt voor de vaatwasser? Er zijn tegenwoordig ook modellen met een anti-reukfilter en koele wand. Hier vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een friteuse.



Bekijk alle Frituurpannen

Frituren

Het bereiden van voedsel in kokend vet wordt frituren genoemd. Gezond is frituren echter niet. Dit komt door het vet dat wordt gebruikt om het voedsel in te bereiden. Door gebruik van de juiste olie, de goede temperatuur en regelmatig verversen kun je de nadelen zoveel mogelijk beperken.

Gezond frituren

Als je relatief gezond wilt frituren, heb je tegenwoordig ook de keuze uit diverse soorten multicookers, oftewel hetelucht friteuses, waarin je snacks kunt frituren met weinig tot geen vet.

Vet

Welk frituurvet gebruik je, vloeibaar of vast frituurvet? Wat is het beste? Vast vet is ongezonder dan vloeibaar frituurvet. Het vaste vet bevat namelijk verzadigde vetzuren die bij verhitting vrij komen. Daarentegen bevat vloeibaar frituurvet veel onverzadigde vetzuren. Dit is beter voor jouw cholesterolgehalte, dus gezonder! Een nadeel van vloeibaar frituurvet is dat dit duurder is in de aanschaf en de friteuse moeilijker schoon te maken is. Het schoonmaken is natuurlijk makkelijk op te lossen door een friteuse met geïntegreerd oliefiltersysteem te kiezen.

Frituren zonder vet

Met een multicooker kunnen gezond en lekker eten samengaan. Je bakt er niet alleen snacks mee, maar net zo makkelijk recepten met vlees, vis, groente of fruit. In tegenstelling tot de friteuse komt er bij het gebruik van de multicooker geen of nauwelijks vet aan te pas. Zo heeft de Airfryer helemaal geen olie nodig om krokante frietjes te bakken en in de Actifry is een klein lepeltje olie al voldoende. Dat is niet alleen gezonder, maar ook makkelijk bij het schoonmaken. De multicooker verspreidt minder geur dan de frituurpan. Het voordeel van een frituurpan is wel dat je er meer patat in één keer in kunt bakken. Vanwege de meerdere mogelijkheden is de multicooker ook iets duurder in aanschaf dan een friteuse.

Multicookers zijn voorzien van heteluchtcirculatie en een grillelement en zorgen ervoor dat het gerecht automatisch bakt en draait zonder dat je er naar hoeft om te kijken. Het verschil tussen een multicooker en een stoomapparaat is dat aan de ingrediënten in een multicooker nog een beetje olie (vaak één lepel) toegevoegd moet worden. De olie geeft (meer) smaak en zorgt ervoor dat de ingrediënten knapperig worden.

De bekendste multicookers zijn de Airfryer van Philips en de Actifry van Tefal. Maar ook andere fabrikanten als Inventum, De'Longhi en Tefal bieden interessante modellen aan. Een verschil tussen de Philips Airfryer en de Actifry van Tefal is dat er in de Tefal Actifry geen oliebollen en kroketten kunnen worden gebakken. In de Airfryer van Philips kan dit wel. Met de Airfryer kan je frituren, roosteren, bakken en grillen op een gezonde manier. Steeds meer friteuses werken met een speciale lowfat frying techiek, wat inhoudt dat ze minder vet gebruiken dan een standaard friteuse. De Airfryer werkt ook met deze techniek. Frituren wordt hierdoor steeds gezonder.  De Airfryer gebruikt bijvoorbeeld tot wel 80% minder vet.

Inhoud

Het aantal liters van de friteuse bepaalt ook wat voor gewicht aan product gefrituurd kan worden. Hierin wordt ook een onderscheid gemaakt tussen een vers- en diepvriesproduct. Let op: inhoud in liter verwijst naar de oliecapaciteit. Als er sprake is van frituur-/bakcapaciteit dan gaat het over de producthoeveelheid die in de pan gaat. Deze wordt in kg/gr aangegeven. Wij hebben alvast het een en ander voor je op een rijtje gezet:

Inhoud friteuse Diepvries product Vers product
     
2,2 liter 400 gram 550 gram
2,6 liter 500 gram 670 gram
3,5 liter 575 gram 700 gram
4 liter 700 gram 800 gram

Zoals je ziet, een diepvriesproduct bevat ijs wat bij het in contact komen met het vet stoom veroorzaakt. Wij adviseren dan ook om een diepvriesproduct zoveel mogelijk te ontdoen van ijs. Een vers product (o.a. eigen gemaakte frites of kroketten) bevat geen ijs waardoor er minimale stoom is.

Temperatuur

Wat is de beste temperatuur om te frituren? Wanneer er een te lage temperatuur aanwezig is, zal het product zich snel volzuigen met vet en zal het lang duren voordat jouw product klaar is. Bij een te hoge temperatuur zal de binnenkant nog niet gaar zijn en is de buitenkant al verbrand. De beste temperatuur om te frituren is tussen de 160 -180°C.

Dubbele friteuses

Er zijn ook duo friteuses te verkrijgen of de zogeheten dubbele friteuses. Deze friteuses beschikken over twee pannen. Je kunt dus eventueel in twee pannen tegelijk frituren. Bijvoorbeeld frites en hapjes, zodat deze gelijktijdig klaar zijn.

Schoonmaken

Er zijn frituurpannen op de markt die een geïntegreerd oliefiltersysteem hebben. Restjes blijven vaak achter in de olie, die keer op keer weer worden gefrituurd. Hierdoor verbranden ze herhaaldelijk, wat erg schadelijk is voor jouw gezondheid. Daarom is het belangrijk dat je altijd frituurt met schone of gefilterde olie. Het oliefiltersysteem zorgt ervoor dat de verbrande kruimels makkelijk te verwijderen zijn.

  1. Sommige friteuses zijn voorzien van een filterbak, waarin de schone olie wordt opgevangen en bewaard.
  2. Andere friteuses filteren de olie door middel van een oliefilter onder het verwarmingelement. Als het verwarmingselement wordt verwijderd wordt de olie automatisch gefilterd.
Manier 1
De olie loopt uit de binnenbak over in de filterbak. vervolgens wordt de olie opgevangen in de filterbak en kan zo bewaard worden. Restjes blijven achter in de binnenbak.

Manier 2
De kruimels worden door middel van het verwijderen van het element uit de olie gefilterd. Schone olie blijft over!

Sproeisysteem

Er zijn ook friteuses verkrijbaar met een sproeisysteem. Hiermee wordt de olie over de frieten heen gespoten. Daardoor is er volgens de fabrikant minder olie nodig en is de friteuse energiezuiniger en sneller dan klassieke friteuses. Bovendien zouden de frieten er minder vet door worden. Dit systeem is door Princess op de markt gezet onder de naam Ecoshower.

Koele wand

Let er op dat het apparaat over een koele wand beschikt, vooral als je het apparaat ergens hebt staan waar kinderen bij kunnen komen. Door de aanwezigheid van een koele wand kunnen vingertjes niet verbranden wanneer het apparaat aan de buitenkant vastgepakt wordt.

Gemak

Vele friteuses zijn demontabel en daardoor makkelijk schoon te maken. Veel onderdelen kunnen zelfs in de vaatwasmachine. Met een uitwendig lift-systeem kun je het mandje van buitenaf omhoog doen zonder de deksel te openen. Dit is handig als je wilt controleren of de frietjes al goudbruin zijn of als je de bitterballen even wilt laten uitlekken. Om dit te controleren is een kijkvenster erg makkelijk.

Veiligheid

De friteuse moet uitgerust zijn met een veiligheidsthermostaat en voorzien zijn van een temperatuurbeveiliging om oververhitting van de olie te voorkomen, die anders zou kunnen gaan branden.

Koude zone

In een friteuse met koude zone bevindt zich een deel van de frituurolie onder het verwarmingselement. Doordat het vet onder het element niet direct wordt verwarmd, blijft de temperatuur hier lager. Alle kruimels van friet, kroketten en dergelijke zakken naar de bodem en komen in deze koude zone terecht. Met dit systeem blijft de olie langer vers wat beter is voor je gezondheid.

Luchtjes

Veel friteuses zijn voorzien van een anti-reukfilter in de deksel. Dit filter kan vervangbaar of permanent zijn. Een vervangbaar vetfilter moet na verloop van tijd vervangen worden door een nieuwe. Hier zijn natuurlijk kosten aan verbonden. Houd hier rekening mee, of koop een friteuse met een permanent filter. Zo hoef je niet iedere keer een nieuw anti-reukfilter te kopen.

Veilig frituren

Veiligheidsthermostaat

De friteuse moet uitgerust zijn met een veiligheidsthermostaat en voorzien zijn van een temperatuurbeveiliging om oververhitting van de olie te voorkomen, die anders zou kunnen gaan branden.

Acrylamide

Bij zetmeelrijke producten zoals aardappelen, graanproducten en deegwaren (dus ook bij gepaneerde producten zoals kroketten en bitterballen en alle snacks zoals loempia's en vlammetjes) ontstaat bij het bruin worden de stof acrylamide. Deze stof is kankerverwekkend bij dieren en waarschijnlijk ook bij mensen. Daarom adviseren voedingskundigen om matig te zijn met gebakken en gefrituurde aardappel- en graanproducten. Frieten bevatten iets minder acrylamide dan de genoemde producten maar toch is het beter om frieten en andere snacks niet te bruin te laten worden en de olie niet tot boven de 180 °C te verhitten.

Diepvriesproducten

Diepvriesproducten moet je eerst ontdooien voor het frituren. Zorg ervoor dat ze goed droog zijn voordat ze de friteuse ingaan. Water en olie gaan niet goed samen. Vergeet daarom niet om het ijs van diepvriesfriet goed af te schudden voordat je het mandje met friet in de olie laat zakken.

Beste frituurpannen
Populairste frituurpannen