Informatie over roeitrainers

De roeitrainer is een prima hulpmiddel bij het werken aan een goede conditie. Het grote voordeel van dit fitnessapparaat is dat je verschillende spiergroepen tegelijkertijd traint. De spieren van de rug, buik, benen en de armen worden tijdens de training versterkt. De meeste mensen zijn bekend met de roeitrainer vanuit de sportschool. Tegenwoordig is dit apparaat ook verkrijgbaar om thuis op te trainen. Wanneer je slechts een klein appartement hebt, dan is een inklapbaar model roeitrainer misschien het meest praktisch.

Bekijk alle Roeitrainers

Soorten weerstand

De hoeveelheid weerstand waarmee je roeit, bepaalt hoe zwaar je training is. Hoe meer weerstand, hoe zwaarder de training. Roeitrainers zijn aan de hand van verschillende weerstandsystemen in te delen in de onderstaande categorieën:

  • Hydraulische weerstand
  • Luchtweerstand
  • Magneetweerstand
  • Waterweerstand

Hydraulische weerstand

Bij hydraulische roeitrainers creëren cilinders die gevuld zijn met gas de weerstand. Door de stand van de cilinder te veranderen, kan je de weerstand verlagen of verhogen. Roeitrainers met een hydraulisch weerstandsysteem zijn in vergelijking met andere roeiers goedkoop, maar er zijn ook enkele nadelen aan dit systeem verbonden. Zo gaat het aanpassen van de weerstand erg moeizaam en is de roeibeweging minder soepel. Wanneer de kwetsbare cilinders kapot gaan, is het erg kostbaar om deze onderdelen te vervangen.

Luchtweerstand

De weerstand bij de roeitrainer met luchtweerstand wordt bepaald door de kracht die jij uitoefent op het apparaat. Zo kun je het jezelf moeilijker maken door harder aan de kabel te trekken. De luchtweerstand op het schoepenrad wordt dan verhoogd en het roeien zal zwaarder gaan. Door de verplaatsing van de lucht ontstaat er een geluid dat door sommigen als opzwepend wordt ervaren, maar door anderen juist als storend. Het is met deze roeitrainer moeilijk om zwaar te trainen op een laag tempo. Hier geldt immers hoe hoger het tempo waarmee je roeit, hoe meer weerstand. Net als bij de cilinderroeitrainers is de beweging die je maakt niet erg soepel en is de weerstand niet eenvoudig aan te passen.

Magneetweerstand

De weerstand is gemakkelijk aan te passen en vrij instelbaar bij de magneet-geremde-roeier. Met een magneet langs het vliegwiel kun je de weerstand heel eenvoudig aanpassen. Door de magneet dichter tegen het wiel te plaatsen kun je het roeien zwaarder maken. Dit kan handmatig of met een druk op de knop (elektromagneet).

Let op: Het gewicht van het vliegwiel geeft enigszins een indicatie van de kwaliteit van de roeitrainer. Hoe zwaarder hoe beter, gaat bij roeitrainers met magneetweerstand niet altijd op.

Waterweerstand

Een met water gevulde trommel waar een schoep in is geplaatst, zorgt bij dit systeem voor de weerstand. Hoe meer water in de trommel en hoe harder je trekt, hoe meer weerstand je zult ervaren. Een roeitrainer met waterweerstand is de beste simulatie van het echte roeien buiten op het water.

Gewicht van jou en de roeitrainer

Een goede roeitrainer is onder andere te herkennen aan het gewicht. Doorgaans geldt de regel: hoe zwaarder het apparaat, des te degelijker. Een roeitrainer waar meer metaal dan plastic in is verwerkt, verdient dan ook de voorkeur. Verder is het niet alleen belangrijk om te letten op het gewicht van het apparaat, maar ook op het maximale gewicht van de gebruiker. Een kwalitatief goede trainer kan een gewicht tot 150 kilo dragen.

Hartslagmeting

Door middel van ECG (elektrocardiogram) kun je je hartritme meten tijdens de training. De gegevens kunnen gekoppeld worden aan individuele trainingsprogramma’s op de roeitrainer. Eén van de manieren om je hartslag te meten tijdens het trainen, is via het handpulse systeem. Bij dit systeem zijn er sensoren op de handvaten geplaatst. Ook kun je je hartslag meten door middel van oorpulse, een polsmeter of een cardio pulse set. Een cardio pulse set bestaat uit een band voor om de borst en een apparaat dat aan de roeitrainer aangesloten kan worden (let op: niet iedere roeitrainer heeft zo’n aansluiting).

Ergometer

Wanneer je roeitrainer is voorzien van een weergave van de prestatie in watt, wordt het apparaat een ergometer genoemd. Met een ergometer wordt de weerstand, oftewel het vermogen, zichtbaar op het display. Zo zie je de hoeveelheid arbeid die je verricht tijdens het roeien. De nauwkeurige berekening van de ergometer maakt het vergelijken van inspanningen in verschillende trainingssessies eenvoudig.

Wedstrijdje roeien?

Om een cardiotraining wat aangenamer te maken, kun je een wedstrijdelement toevoegen. Dit kan tegen de computer, maar wanneer meerdere roeitrainers naast elkaar geplaatst zijn, kan de strijd worden aangegaan met sportgenoten.

Beste roeitrainers
Populairste roeitrainers