Ik was 1 van de gelukkigen die de LG Tone Free DFP9 earbuds mocht testen voor Kieskeurig.be. Waarvoor dank aan Kieskeurig.be.
Draagcomfort :
De earbuds passen heel goed. Ik ben zelf nogal moeilijk op dat gebied, aangezien mijn 1 oorkanaal net iets afwijkt van het ander. Maar met de standaard rubbertjes die er op zaten kon ik beide earbuds goed comfortabel in mijn oor houden. Ook tijdens het sporten. En ondanks de beweging blijven ze in die mate goed zitten dat het geluid ook heel goed blijft.
Geluid :
Ik vind de earbuds bijzonder goed klinken. In de app van LG zijn een aantal vooringestelde geluidsmodi, waar je eigenlijk al voldoende aan hebt. Wil je nog verder finetunen, dan kan dat met de equalizer. Niks op aan te merken. Ik ben geen expert in geluid, maar voor mij kwamen de hoog/midden/laag tonen gebalanceerd binnen. Ikzelf luister veel naar elektronische dansmuziek en daarvoor is er zeker voldoende bass aanwezig. Ook voor films krijg je een intense beleving van het geluid.
ANC/Omgevingsgeluid :
- ANC : Ik ben gematigd enthousiast over de functie ANC. Deze zorgt er voor dat je het omgevingsgeluid minder hoort (is nooit 100% weg), waardoor je geluidsbeleving verbetert. Tijdens het wandelen en rustig bewegen werkt dit prima. Veel van het omgevingsgeluid valt weg. Echter ik fiets dagelijks naar het werk en daar kwam ik maar tot 1 conclusie. ANC moest uit, want de windruis kwam meer door bij ANC actief, dan dat ANC uit stond. Dat is wel jammer, maar zonder de ANC was het wel binnen een aanvaardbaar niveau.
- Omgevingsgeluid : Het toestel heeft 2 modi. Voor als je onderweg bent kan je het omgevingsgeluid instellen, zodat je alles beter om je heen hoort. Zo kan je veiliger de straat op. De 2e modus is om stemmen beter te horen. Je kan de earbuds gewoon in houden en toch een conversatie voeren, zonder dat de muziek stopt. Ook zoals bij de ANC, tijdens wandelen en rustige activiteiten werkt dit prima. Dit zijn de eerste earbuds waarbij ik kan praten zonder ze uit te nemen. Echter bij het fietsen is het ondragelijk. Beide modi geven zo een grote geluidshinder van de windruis dat je deze direct terug uit zet. Wel jammer, want net het omgevingsgeluid op de fiets is waarvoor deze functie een meerwaarde zou zijn.
Telefoneren :
Telefoneren met de earbuds gaat heel goed. Ook hier hetzelfde. Op de fiets kreeg ik toch klachten dat ik moeilijk verstaanbaar was, terwijl dat juist zou moeten verholpen worden met de dual mic. Dat werkt voor de meeste omstandigheden wel, maar op de fiets net niet. Ook is het even opletten, want als je het klepje van het doosje met de earbuds erin niet dicht doet blijven de earbuds verbonden en dan hoor je niks via je smartphone.
Connectie :
Aansluiten op smartphone werkt geweldig. Even app downloaden van LG (Tone Free app), opstarten en het gaat zo goed als vanzelf. Even volgen wat er op het scherm staat. Wat updates doen en je bent vertrokken.
Batterijduur :
Helemaal niks op aan te merken. Ik hang op mijn werk het doosje aan de USB-C kabel en telkens ik niet bel of muziek luister gaan ze in het doosje. Ik heb op de 1,5 week test geen enkele keer moeten nadenken over opladen.
Extra functies :
- UV-Nano technologie : Geen idee of deze technologie zijn werk doet, want dat kan je zelf moeilijk verifiëren, maar ik vind het een dik pluspunt dat het er op zit. Zeker in Corona tijden is hygiëne toch net iets belangrijker geworden.
- Hypoallergeen : Idem van de UV-Nano technologie. Leuk om te zien dat LG daar mee bezig is voor zijn gebruikers.
IP-rating :
IP-X4 vind ik zelf wat weinig om er dagelijks mee te gaan fietsen. In theorie zou het 10L/uur moeten aankunnen, maar water baant zich toch altijd een weg, dus ik vind het wel jammer dat er geen hogere IP-rating is. Ik heb dan ook in de testperiode het niet aangedurfd om in een stevige bui de earbuds te gebruiken.
Dagelijks gebruik :
Ik moet stiekem toegeven dat ik in de testperiode de earbuds veel heb in gehad. Het went toch wel heel snel draadloos. Hiervoor gebruikte ik nog een setje met draad van bij mijn smartphone en het draadloze aspect met al zijn toevoegingen maken het toch net wat makkelijker. Je bent zo snel gewend om deze altijd op zak te hebben en snel even in te steken om op te nemen, een muziekje op te zetten of gewoon even wat beter te luisteren naar de filmpjes van social media. Enige wat ik wel mis is de mogelijkheid om met 2 toestellen tegelijk te verbinden. Tijdens mijn werk had het handig geweest mocht ik deze voor zowel mijn smartphone als mijn laptop tegelijkertijd kunnen gebruiken, wat bij sommige andere earbuds wel mogelijk is.
Mijn conclusie :
Ik raad de LG Tone Free DFP9 zeker aan als dagelijkse earbuds. Geluidskwaliteit, draagcomfort, gebruiksgemak zijn top.
Waarop ikzelf afhaak in mijn persoonlijke situatie zijn 3 dingen :
- Het feit dat ik geen 2 toestellen tegelijk kan verbinden. Daarvoor bestaan er in dezelfde prijsklasse wel earbuds die dat kunnen en dat maakt mijn leven 10x makkelijker op mijn werk. Niet continue gaan switchen van bluetooth of headset.
- Het omgevingsgeluid dat niet hoorbaar is door de wind op de fiets. Dit vind ik zelf heel belangrijk naar veiligheid toe. Ik kan niet zeggen of dat bij andere merken beter is, omdat ik dit nog niet getest heb.
- Waterdichtheid : In deze prijsklasse zijn er earbuds die ondergedompeld kunnen worden. Aangezien ik dagelijks fiets is dat wel een must.
Dagelijks gebruik als niet-sporter : top product !
Sporter (vooral fietsen) : goed product, maar mist een paar cruciale eigenschappen om het top te maken.
Pluspunten
- geluidskwaliteit
- gebruiksgemak
- pasvorm
- UV-Nano technologie
- ANC + heartrough (niet-sportend)
Minpunten
- IP-rating
- ANC + hearthrough (tijdens fietsen)
- geen 2 toestellen tegelijk verbinden