Op dit moment heb ik zelf wireless muziek-oortjes van een bekend merk. Deze zijn niet volledig draadloos (de oortjes zijn nog aan elkaar verbonden), dus ik was wel wat benieuwd hoe de LG DFP8 het zouden doen in vergelijking met mijn huidige.
Ik heb de oortjes verbonden met allerlei toestellen. Ik heb zelf een Apple iPhone 12 en iWatch 3, maar gebruikte ze ook op mijn HP Probook 430 G6 en mijn Sony tv.
GEBRUIKSGEMAK:
- Connectie:
Dit valt toch wat tegen. Wanneer de oortjes verbonden zijn met een bepaald toestel en je wil ze verbinden met een ander, dien je ze eerst in de Charging Case te steken vooraleer ze verbonden kunnen worden. Meer zelfs: wanneer je dit niet doet en ik trachtte ze toch te verbinden met mijn iPhone, gaf deze laatste een melding dat hij de oortjes niet kon vinden en kon ik niet anders dan ze te verwijderen uit de lijst op mijn iPhone met reeds eerder verbonden bluetooth-toestellen. Ik diende ze nadien dus opnieuw te zoeken en te verbinden met bluetooth.
Met mijn laptop verliep dit zelfs nog moeilijker: ondanks deze reeds gekoppeld waren in het verleden en de oortjes in de case staken, lukte het de laptop niet om te verbinden. Deze verwijderen en opnieuw koppelen leek de enige mogelijkheid.
Tijdens een Teams-sessie op mijn Probook verloor de laptop plots de connectie met de oortjes. Hij herstelde dit dan wel snel, maar dat kan uiteraard niet de bedoeling zijn. Ook bij het beluisteren van muziek op mijn laptop verloor hij al eens de connectie. Met mijn iPhone of tv is dat niet gebeurd.
Via de app op mijn iPhone kan je bepaalde instellingen aanpassen. Beperkt, al zijn de geluidsinstellingen wel vrij uitgebreid. Van bepaalde voorinstellingen tot aangepast volgens eigen behoeften. Echter, nadat ik het toestel eens diende te verwijderen uit mijn bluetooth-lijst zoals hierboven beschreven, kon ik ook geen connectie meer maken met de app. De app ziet mijn oortjes (want zonder oortjes kan hij niet opstarten), maar ik geen aanpassingen meer doen in de app zelf.
- Comfort:
Ik heb moeilijke oorschelpen! Vroeger koos ik steeds voor on- of over-ear hoofdtelefoons. Indien dit in-ear was diende dit ook met een hoofdband te zijn, aangezien de oortjes er anders zouden uitvallen. De standaard oortjes van mijn iPhone of dergelijke zijn voor mij dus niet mogelijk te dragen. Deze vallen er altijd uit.
Ook mijn huidige in-ear hoofdtelefoon zijn niet in die mate wat ik wens. Zo dien ik vaak (en steeds bij dezelfde oorschelp) het oortje terug wat in mijn oorschelp te duwen. Mijn verwachtingen waren dus wel hoog.
Ik gebruikte in eerste instantie de standaard en vervangbare oordopjes. Dat lukte vrij aardig tot ik ze gebruikte voor het joggen. En dat was direct ook de grote proef. Het regende toen en dus zouden ze onderworpen worden aan de schokken en water.
In eerste instantie verliep dat goed, maar eenmaal het water mijn oor indrong, was het plezier gedaan. Het oortje aan de kant van mijn oor waar ik het snelste last van had, loste al snel en nadien ook de andere kant. De vochtigheid zorgde er dus voor dat het materiaal begint te glijden en ze dus niet meer kunnen worden gebruikt.
Daarop hield ik ze in de hand, maar, als ik het goed heb, kan je ze niet uitzetten tenzij je ze in de case steekt, die ik niet mee had.
Een reden waarom in-ear oortjes niet bij me lukken zou kunnen te maken hebben met de aanmaak van oorsmeer. En dat kan wel kloppen. Na lang gebruik is er inderdaad wel meer oorsmeer. Bij lopen is dat heel fel. Bij droog weer komen de oortjes minder snel los, maar zorgt de oorsmeer er wel voor dat dit uiteindelijk wel gebeurt.
Een ander nadeel van deze oortjes is dat als je ze terug goed wenst te steken in je oor, je vaak op het knopje duwt om de oortjes zelf te bedienen. Pauze of de actieve ruisonderdrukking aan en uit zetten was er dus veel bij. De oordopjes verwisselen (je krijgt drie verschillende groottes mee, bracht niet veel soelaas.
Belangrijk hierbij: ik ben een loper en heb deze oortjes dan ook vaak getest tijdens training. Dat verliep zoals beschreven dus niet zoals ik het zou willen, meer zelfs, na een tijd heb ik ze gewoon niet meer gebruikt.
Maar, bij gebruik zonder beweging (zoals voor de computer, voor tv, in de trein) had ik weinig tot geen last. Dan verloopt dit dus heel goed.
- Batterijduur en opladen:
Bij het opladen heb je verschillende keuzes. De case kan je zowel via kabel als draadloos opladen. Dat verloopt vlot zoals het zou moeten. De kleur van de LED vooraan de case geeft je een idee van het overige batterijpercentage van de case.
De oortjes zelf laden op wanneer je ze in de case steekt. Tijdens dit opladen zouden 99,9% bacteriën op de oortjes worden gedood. Ik heb het niet gemeten ...
De batterijduur is goed al betwijfel ik of dit werkelijk 8u is.
Geluid:
- Kwaliteit
Mijn eerste gedacht was niet zo positief. Ik vond het geluid beperkt en te afgemeten en stond verbaasd dat deze de prijs van beste in-ear hoofdtelefoon pakte op de EISA-awards 2020-2021.
Echter, nadat ik hem opnieuw diende te connectoren en de app niet meer naar behoren werkte, lijkt dit geluid wel heel anders. Vol en detailrijk. Een mooie bass en wat je van kwaliteitsvolle in-ear hoofdtelefoons in deze prijscategorie kan verwachten. Ligt het dan aan de app, de connectie of zat ik er gewoon nog niet in. Ik weet het niet, maar datgene dat ontbreekt in connectie en draaggemak wordt (gedeeltelijk) gecompenseerd door de geluidskwaliteit.
- Bass:
Je krijgt een mooie volle bass, maar niet overdreven.
- Kwaliteit gesprekken:
Ik heb de kwaliteit van de gesprekken getest in zowel een rustige plaats als buiten. Wetende dat ik woon waar vaak vliegtuigen overvliegen dient het materiaal al erg goed te zijn om dit te counteren. Dat lukte dan ook niet, maar dat lijkt me ook niet echt een probleem. Soms praten tegen elkaar op een terras lukt al moeilijk ...
Binnen is die kwaliteit goed en helder, afgaande op datgene wat mijn collega aan de andere kant van de lijn me vertelde.
- Active noise cancellation:
De vraag is natuurlijk wat je verwacht van dergelijke in-ear hoofdtelefoons op dit vlak. Dergelijke oortjes kunnen niet teren op de passieve isolatie van over-ear of zelfs on-ear hoofdtelefoons. Maar al bij al doet hij het wel goed. Zo maaide ik het gras in de tuin en kon ik op een aangename manier naar muziek luisteren zonder deze loeihard te moeten zetten. Aan bureau diende mijn vrouw luid te praten opdat ik zou verstaan wat ze zei.
Ik vind wel dat het tegengeluid dat deze actieve ruisonderdrukking produceert soms te fel hoorbaar is. Dat hangt waarschijnlijk ook af van het geluid dat zich in de ruimte of buiten afspeelt, maar ik heb niet de indruk dat ik dat steeds op deze manier bij andere toestellen hoor.
Maar al bij al, zeker een pluspunt.