Informatie over projectoren / beamers

Een beamer of projector kan gebruikt worden voor presentaties of voor het kijken naar films of tv op groot formaat. Resolutie, lichtopbrengst en contrast zijn belangrijke factoren bij een beamer. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een beamer.

beamer

Bekijk alle Projectoren / beamers

Intro

Het gebruik van een beamer, ook wel projector genoemd, is niet langer voorbehouden aan bedrijven en instellingen. De beamer heeft ook bij een groeiend aantal mensen zijn plaats in huis gevonden. Vooral het afspelen van films en muziek dvd’s via een beamer geeft je het gevoel alsof je live aanwezig bent in de bioscoop of concertzaal. En zelfs onder de fanatieke “Gamers” groeit de interesse voor beamers; wat is er nu mooier dan tegen elkaar te spelen op een kamergroot scherm. De beamer blijft toch vooral hét instrument bij het verzorgen van een video- of multimedia presentatie voor een grotere groep mensen (denk aan congressen, workshops, onderwijs, enz.).

LCD of DLP

We onderscheiden bij de beamers twee verschillende projectietechnieken, LCD en DLP. LCD-beamers bevatten drie aparte lcd panelen (rood, groen en blauw). Als het licht op het lcd paneel valt kunnen individuele pixels geopend worden om het licht te laten passeren of worden gesloten om het licht te blokkeren. Door deze modulerende (aan/uit) techniek wordt een beeld gecreëerd dat vervolgens via de lens geprojecteerd wordt.

De andere techniek die bij beamers gebruikt wordt is DLP. Deze techniek is gebaseerd op een technologie van Texas Instruments. Zij ontwikkelden de Digital Micromirror Device (DMD). Deze DMD bestaat uit duizenden kleine vierkante spiegeltjes en kunnen verschillende posities innemen waardoor ze licht kunnen doorlaten of tegenhouden. Deze techniek maakt het mogelijk om compacte en draagbare beamers te maken.

Resolutie

De resolutie van een beamer wordt bepaald door het aantal pixels (beeldpunten) waaruit het beeld is opgebouwd. Hoe hoger de resolutie, hoe beter de beeldkwaliteit. Hoe hoger de (native) resolutie die de beamer kan weergeven hoe hoger vaak ook de prijs is. Voor presentatie doeleinden volstaan beamers met een resolutie van 1366 x 768 vaak goed. Nou is ook het te projecteren beeldformaat van belang om tot een goede keuze te komen. Hoe groter het beeld is wat je wil projecteren des te interessanter wordt het om een beamer aan te schaffen met een hogere resolutie.
Wil je de beamer voor thuis gaan aanschaffen om bijvoorbeeld video's te gaan kijken of te gamen dan kan het interessant zijn om naar een beamer te kijken die Full-HD (1920 x 1080) kan weergeven.

Full-HD

Het aanbod beamers die Full-HD kunnen weergeven zijn behoorlijk toegenomen. Een Full-HD beamer heeft een resolutie van 1920 x 1080. Een Full-HD beamer is vooral bedoeld voor het kijken van films en gamen. Full-HD geeft je de mogelijkheid om films in een hoge kwaliteit te kijken. Wel dient de bron ook Full-HD te kunnen afspelen. De nieuwe generatie spelcomputers en de blu-ray speler hebben deze mogelijkheid.

Lichtopbrengst

De helderheid van een beamer wordt uitgedrukt in ANSI Lumen. De lichtopbrengst is ook afhankelijk van de projectieafstand (de afstand tussen beamer en scherm) en of je gebruik maakt van een zoomlens. Met een zoomlens kan het beeld worden vergroot door in te zoomen in plaats van de projector verder van het scherm te plaatsen. Een krachtige lamp is hierbij onmisbaar. In de meeste standaard situaties is een projector met een lichtopbrengst van 1500 tot 2000 Ansi-Lumen voldoende. Hoe lichter de omgeving waar de beamer wordt gebruikt des te belangrijker is het om een beamer met een goede lichtopbrengst te gebruiken.

Contrast ratio

Bij een beamer is de contrastwaarde (contrast ratio) van belang. Hoe hoger deze contrastwaarde is hoe beter de beamer zwart, wit en de tussenliggende stappen kan weergeven. Vooral bij projectie in een verduisterde ruimte wordt het voordeel van een hoge contrastwaarde duidelijk zichtbaar. Als je de beamer bijvoorbeeld gaat gebruiken als thuisbioscoop en je hecht er waarde aan dat zwart ook werkelijk als zwart wordt weergegeven, zou je moeten kiezen voor een beamer met een hoge contrastwaarde. Is de ruimte waarin je projecteert niet verduisterd dan speelt de lichtopbrengst een grotere rol dan de contrastwaarde.

Bevestiging

Je kunt de beamer op een bureau of projectietafel plaatsen maar de meeste beamers zijn ook geschikt voor montage aan het plafond. Als je de beamer altijd op een vaste plaats in dezelfde ruimte gebruikt is montage aan het plafond een veilige en praktische oplossing. Om je een indruk te geven over de verhouding tussen de afstand en de grootte van het geprojecteerde beeld zie je hieronder een schema afgebeeld.

Aansluitingen

Als je een beamer gaat aanschaffen is het belangrijk dat je let op de aanwezigheid van de juiste aansluitingen. Kwalitatief gezien geeft een componentaansluiting, HDMI of DVI het beste beeld. Om te weten over wat voor aansluitingen de beamer beschikt volgt hieronder een schema van in- en uitgangen die je op een beamer kan aantreffen.

Levensduur lamp

De levensduur van de projectorlamp is per beamer verschillend en hangt af van diverse factoren. Je mag er vanuit gaan dat de meeste lampen minimaal 2000 uur meegaan maar er zijn ook fabrikanten die lampen inbouwen met een langere levensduur. De levensduur van de lamp wordt ook sterk beïnvloed door de manier waarop je met de beamer omgaat. Het is erg belangrijk dat je de beamer na gebruik goed laat afkoelen en dan pas gaat vervoeren.

Geluidssterkte

De meeste beamers produceren tijdens het projecteren geluid. Dit geluid wordt veroorzaakt door de ventilator en het niveau kan per beamer sterk verschillen. Dit geluidsniveau wordt uitgedrukt in Decibel (dB) en hoe lager de waarde, hoe stiller de beamer is. Vind je een stille beamer belangrijk dan is een waarde van 35 dB of lager een goede referentie.

Beste

Epson EH-TW5210

Lichtopbrengst
2200 lumen
Standaardresolutie
1080p (1920x1080)
Beeldverhouding (native)
16:9
Epson EH-TW5210
8,9 (4)

BenQ W1070

Lichtopbrengst
2000 lumen
Standaardresolutie
1080p (1920x1080)
Beeldverhouding (native)
16:9
BenQ W1070
8,7 (3)

Epson EH-TW6100

Lichtopbrengst
2300 lumen
Beeldverhouding (native)
16:9
Kleuren
zwart
Epson EH-TW6100
8,7 (3)
Bekijk alle beste projectoren / beamers

Nieuwste

Acer Essential X1117H

Lichtopbrengst
3600 lumen
Standaardresolutie
SVGA (800x600)
Beeldverhouding (native)
4:3
Acer Essential X1117H

Epson EB-G7000W

Lichtopbrengst
6500 lumen
Standaardresolutie
WXGA (1280x800)
Beeldverhouding (native)
16:10
Epson EB-G7000W

Epson EB-G7800

Lichtopbrengst
8000 lumen
Standaardresolutie
XGA (1024x768)
Beeldverhouding (native)
4:3
Epson EB-G7800
Bekijk alle nieuwe projectoren / beamers