Kookplaat kopen | Tips en informatie

Wil je een kookplaat kopen en wil je weten waar je op moet letten? Deze informatie en tips helpen je verder. Vergelijk op Kieskeurig.nl!

Direct kookplaten vergelijken Bekijk en vergelijk

Kookplaat kopen

Kookplaat kopen: handige tips en informatie

Een kookplaat is een specifiek gedeelte in je keuken waarop je je eten kunt koken. Vroeger was de benaming van een kookplaat anders, namelijk gasplaat of gasstel. Dat had ermee te maken dat destijds iedereen op gas kookte. Langzaam maar zeker kwamen er nieuwe kookmogelijkheden op de markt, zoals elektrisch koken in de vorm van keramisch koken en inductie koken.

Het zorgde ervoor dat de kookplaat de omschrijving werd voor alle manieren waarop je in de keuken je eten kunt bereiden. Tegenwoordig wordt een kookplaat trouwens als veel meer gezien dan puur en alleen een apparaat om op te koken. Niet alleen bereiden we in de keuken veel meer dan alleen de standaardgerechten, ook is het design van kookplaten steeds belangrijker geworden.

Direct kookplaten vergelijken

Eigenschappen

Eigenschappen van een kookplaat

Of je nu gaat koken op gas of door middel van elektrisch koken je eten gaat bereiden, kookplaten kunnen dit op uiteenlopende manieren voor je vergemakkelijken. Over een aantal features zal elke kookplaat moeten beschikken. Zo is er altijd minimaal één kookzone, maar meestal zijn dat er wel vier of vijf. Kookzones zijn de plekken waar je je pan kunt verhitten zodat je lekkere maaltijden kunt bereiden. Ook zal een kookplaat knoppen hebben waarmee je de kookplaat bedient. Niet alleen om de kookplaat aan of uit te zetten, maar ook om bijvoorbeeld de temperatuur per kookzone in te stellen. Daarnaast zijn er nog een aantal andere features die onderdeel zijn van een kookplaat. Hieronder zijn de belangrijkste overzichtelijk voor je weergegeven.


Bediening van de kookplaat

Met behulp van draaiknoppen kun je de meeste gaskookplaten bedienen. Inductie- en keramische kookplaten zijn meestal uitgerust met tiptoetsbediening of touch control. Een nieuwe vorm van bediening is de zogeheten slider control bediening. Even strijken met je vingertop is dan voldoende om het warmer of zachter zetten van je kookplaat te regelen.

Panherkenning

Veiligheid is enorm belangrijk tijdens het koken en er zijn verschillende methodes bedacht om de veiligheid in de keuken te waarborgen. Door middel van panherkenning weet een kookplaat dat er een pan op een van de kookzones is geplaatst. Haal je de pan ervan af, dan merkt de kookplaat dat en zal de kookzone automatisch worden uitgeschakeld.

Kinderslot en automatische uitschakeling

Ook een kinderslot op een kookplaat zorgt voor veilig koken. Als kinderen per ongeluk hun hand op de kookplaat leggen, zal deze niet warm zijn dankzij het kinderslot. De optie automatische uitschakeling regelt dat de kookplaat na verloop van tijd automatisch wordt uitgezet op het moment dat je dat zelf vergeten bent.

Restwarmte-aanduiding

Elektrische-, halogeen- en keramische kookplaten koelen in principe uit zichzelf niet snel af. Vaak beschikken dit soort kookplaten dan ook over restwarmte-aanduiding. Je kunt dan zien of de kookzone nog warm is omdat de temperatuur apart wordt aangegeven.

Wokbrander

De tijd van elke dag aardappels, groenten en vlees is voor de meeste keukenprinsen en –prinsessen allang voorbij. Vooral het wokken is inmiddels niet meer uit de Nederlandse keukens weg te denken. Om het wokken van gerechten makkelijker (en beter) te maken, beschikken veel kookplaten over speciale wokbranders.

Ingebouwde vonkontsteking

Kook je op gas, dan is het makkelijk als je niet steeds met lucifers of een gasaansteker het vuur van de kookzones hoeft aan te steken. Speciaal daarom is de automatische vonkontsteking ontwikkeld. Met behulp van één druk op de knop steek je de gasvlam dan aan.


Soorten

Verschillende soorten kookplaten

Er bestaan verschillende soorten kookplaten, afhankelijk van de energiebron waarmee je kookplaat verwarmd wordt. We onderscheiden kookplaten op basis van gas, elektriciteit (o.a. inductie en keramisch) en gas op glas. Achtereenvolgens zullen al deze kookplaten hieronder toegelicht worden.


  • Gaskookplaat

    Een kookplaat op gas is nog altijd de meest bekende kookvorm en is in Nederland nog onverminderd populair. Door middel van gas en vuur wordt hitte direct op de pannen overgebracht. Je kunt de warmte met een gaskookplaat heel goed regelen, zodat je de kans verkleint om je eten te laten aanbranden.

    Je hebt ook geen speciale pannen nodig en vaak is aansluiten redelijk eenvoudig omdat de meeste keukens over een gasleiding beschikken. Doordat je bij een gaskookplaat gebruikmaakt van een open vlam, is het wel iets risicovoller om op gas te koken.

    Bekijk en vergelijk
  • Elektrische kookplaat

    Halverwege de jaren zeventig van de vorige eeuw werd elektrisch koken populair. De klassieke elektro-kookplaat die beschikt over vier kookzones zien we alleen niet zo heel veel meer terug. Tegenwoordig wordt een elektrische kookplaat geleverd in combinatie met andere warmtebronnen.

    De techniek bij de elektrische kookplaat is dat de plaat of spiraal van de kookzone elektrisch verwarmd wordt en de hitte aan de pan afgeeft. De kookzone wordt daarbij langzaam warm en koelt ook niet zo snel af. Voor sommigen een vervelende aangelegenheid, terwijl anderen er juist hun voordeel mee doen.

    Let op dat de kookzones wel erg heet worden waardoor het gevaar van het inbranden van etensresten bestaat. Ook het schoonmaken van de kookplaat is een lastig karwei omdat deze niet geheel glad is. Daarnaast verbruiken elektrische kookplaten behoorlijk wat stroom.

    Bekijk en vergelijk
  • Inductiekookplaat

    Als je gaat koken op een inductiekookplaat, dan kook je als het ware op een magnetisch veld. Dit veld zorgt ervoor dat de pan snel verwarmd wordt. De magneet zelf is geen warmtebron en de warmte wordt veroorzaakt door de combinatie van de pan met de magneet.

    Groot voordeel hierbij is dat de kookplaat nooit zo heet wordt als bij een keramische kookplaat of gaskookplaat. De plaat koelt snel af als je de pan van de plaat verwijdert en etensresten zullen minder snel inbranden. Houd er wel rekening mee dat niet alle pannen voor een inductiekookplaat geschikt zijn. Ook verbruiken ze behoorlijk wat stroom en het plaatsen van een aparte elektriciteitsgroep is dan ook geen overbodige luxe.

    Bekijk en vergelijk
  • Keramische kookplaat

    Een keramische kookplaat is het beste te vergelijken met de klassieke elektrische kookplaat. Alleen is deze kookplaat voorzien van een dikke glasplaat waarop lijnen de kookzones aangeven. De kookplaat wordt langzaam verwarmd door een gloeispiraal en daarbij blijft de plaat redelijk lang heet.

    Het kookproces gaat ook trager dan bijvoorbeeld bij gas of inductie. Voordeel is wel dat het gladde oppervlak van de kookplaat gemakkelijk schoon te houden is. Het voordeel van keramisch koken ten opzichte van inductie is het feit dat je gebruik kunt maken van de restwarmte van de kookzone. Zo kun je een gerecht nog even warm houden. Bovendien gaat een keramische kookplaat langer mee dan een kookplaat die werkt op basis van inductie.

    Bekijk en vergelijk
  • Gas op glas kookplaat

    Het meest genoemde nadeel bij koken op gas is het lastige schoonmaken van de kookplaat. Een nieuwe trend is daarom een kookplaat van gas op glas. Net als bij een keramische- en een inductiekookplaat is de kookplaat dan voorzien van een glaskeramische ondergrond. Handig dus om schoon te maken en stukken minder gevoelig voor het inbranden van etensresten. Sommige van dit soort kookplaten zijn daarnaast voorzien van een systeem waarbij de hitte van de branders gebruikt wordt om de andere kookzones te verwarmen.

    Bekijk en vergelijk

Keuzehulp

Kies jouw beste kookplaat


Wat voor jou de beste kookplaat is, is helemaal afhankelijk van je eisen en wensen op het gebied van koken. Ben je iemand die dagelijks in de keuken te vinden is? Dan is de kans groot dat je behoefte hebt aan een kookplaat met uitgebreide opties en meer dan vier kookzones.

Vind je het belangrijk dat je kookplaat weer snel schoon te maken is, dan is vooral een kookplaat handig die niet op gas werkt, want die beschikken altijd over lastig te reinigen gedeeltes. Houd ook rekening met de kookmethode die je gewend bent en de pannen die je al ter beschikking hebt.

Koken op gas is niet hetzelfde als inductie koken bijvoorbeeld en als je geen zin hebt om je een nieuwe kooktechniek eigen te maken, dan kun je het beste voor je oude vertrouwde kookmethode kiezen. Bovendien heb je voor inductie soms ook andere pannen nodig, zodat je ook nog kunt rekenen op extra kosten.


Wat bepaalt de prijs van een kookplaat?


Er zijn uiteenlopende factoren die de prijs van een kookplaat bepalen. Allereerst is daar het formaat van de kookplaat en de hoeveelheid kookzones. Daarnaast spelen de gebruikte materialen een rol en de techniek waar de kookplaat mee verwarmd wordt. Verder is de prijs afhankelijk van wat je kookplaat allemaal kan: zijn er bijvoorbeeld speciale functies aanwezig? Vergeet tot slot ook de kosten van bijkomende factoren niet zoals extra stroomverbruik of de prijs van gas per kubieke meter.

Heb je de voor jou noodzakelijke informatie over kookplaten een beetje inzichtelijk? Dan is het tijd om daadwerkelijk kookplaten met elkaar te gaan vergelijken. Hoe? Door simpelweg gebruik te maken van onze handige vergelijker!


Direct kookplaten vergelijken Bekijk en vergelijk

Ontwikkelingen

Kookplaten en de nieuwste ontwikkelingen


Op allerlei gebieden is technologische vooruitgang zichtbaar, zo ook binnen de markt van kookplaten. Leek het er even op dat het koken op gas zijn beste tijd had gehad, tegenwoordig zien we deze techniek steeds vaker (en in verbeterde vorm) terug. Zo kunnen de pannendragers steeds makkelijker verwijderd worden, zodat je ook bij het schoonmaken van je kookplaat minder problemen ondervindt.

Andere innovaties zijn er vooral op gericht om de stookkosten omlaag te brengen. Kijken we naar de ontwikkelingen op het gebied van de inductiekookplaat, dan zien we dat die vooral gericht zijn op efficiëntie. De functies worden uitgebreid en steeds vaker heb je de mogelijkheid om te kiezen voor flexibele zones. Er zijn in het hogere segment zelfs al inductiekookplaten die helemaal geen zones meer hebben, zodat je de hele plaat kan gebruiken om tot wel drie pannen te plaatsen en voor elke pan de gewenste temperatuur te programmeren.


Beste kookplaten
Populairste kookplaten