Harde schijf kopen: tips voor de juiste keuze

Als je een harde schijf wilt kopen, wil je goed op de hoogte zijn. Informatie over harde schijven, tips en vergelijkingen vind je op Kieskeurig.nl!

Direct harde schijven vergelijken Bekijk en vergelijk

Wat is een harde schijf?

Wat is een harde schijf?

Een harde schijf is een onderdeel van je computer waarop informatie magnetisch wordt opgeslagen. Als je computer uitstaat, houdt een harde schijf de informatie die erop staat gewoon vast. In een harde schijf zitten zogeheten platters. Dat zijn schijven waarop een dunne film is aangebracht van magnetisch materiaal. Om data te verzamelen voor de processor of om data te schrijven, scheert een leeskop supersnel over de platters.

De ene harde schijf is de andere niet en ze zijn dan ook verkrijgbaar in verschillende groottes en snelheden. Ben je op zoek naar een interne- of externe harde schijf? Of gaat het om een centrale schijf voor netwerkopslag? Alle informatie omtrent harde schijven vind je in ieder geval terug op deze pagina.

Direct harde schijven vergelijken

Eigenschappen

De belangrijkste eigenschappen van een harde schijf

Een harde schijf bevat verschillende eigenschappen. De belangrijkste eigenschappen zijn de beschikbare opslagcapaciteit en de snelheid. De snelheid van een harde schijf wordt grotendeels door twee factoren bepaald. De seek time is de tijd die nodig is om een bepaald bestand te lokaliseren. De tweede factor de data rate geeft de hoeveelheid data weer die je harde schijf per seconde kan verzenden.

Toch is het vaak lastig om deze specificaties terug te vinden als je een harde schijf gaat kopen. Vaak wordt er namelijk gebruikgemaakt van een algemenere indicatie van de snelheid, te weten de RPM. Dit houdt het aantal rotaties per minuut in. Ook de hoeveelheid cache-geheugen wordt gebruikt om aan te geven wat de snelheidsindicatie is. De meest moderne harde schijven draaien meestal 5400 of 7200 rondjes per minuut. Daarnaast bevat een harde schijf tussen de 2 MB en 8 MB cache geheugen.


Types harde schijven

Welke soorten harde schijven zijn er?

Als je op zoek bent naar een harde schijf, zijn er verschillende keuzes die je kunt maken. Wil je een interne of juist een externe harde schijf? En ga je voor een traditionele schijf, een SSD of wellicht voor netwerkopslag? Op welke manier je je nieuwe harde schijf gaat gebruiken, is het allerbelangrijkste bij het maken van je keuze.


  • Interne harde schijf

    Zoals de naam al doet vermoeden is een interne harde schijf in je computer ingebouwd. Ze zijn verkrijgbaar in twee maten: 3.5 inch met een opslagcapaciteit van 4000 GB en 2.5 inch waarbij de opslagcapaciteit 2000 GB is. De 2.5 inch is kleiner, lichter en energiezuiniger. Enkele voorbeelden van een interne harde schijf zijn de traditionele harde schijf, de Solid State Drive (SSD) en de hybride harde schijf. Een traditionele harde schijf werkt op basis van bewegende onderdelen en is de traagste van de drie. Een SSD is compact, licht en bevat geen onderdelen die draaien, zodat hij minder kwetsbaar en sneller is. Een hybride harde schijf is een combinatie van een grote harde schijf en een kleine SSD. De data die het meest wordt gebruikt, komt bij een hybride harde schijf terecht op het snelle SSD-gedeelte.

    Bekijk en vergelijk
  • Externe harde schijf

    Wil je de opslagruimte van je computer uitbreiden, dan kun je ook kiezen voor een externe harde schijf. Handig om bijvoorbeeld video’s, foto’s en muziek op te bewaren. Bovendien neem je hem ook gemakkelijk ergens mee naartoe. Men kan hier kiezen voor 2 varianten: een 3.5 inch en een 2.5 inch model. De meeste externe harde schijven van 3.5 inch werken op netstroom en een schijf van 2.5 inch krijgt zijn stroom via de USB-poort. Verder zijn er ook externe SSD’s die stukken sneller zijn dan de traditionele harde schijven. Daarnaast is de schokgevoeligheid bij een externe SSD veel beter en de kans dat deze kapot gaat na een val is dan ook zeer klein.

    Bekijk en vergelijk
  • Netwerkopslag via NAS

    Een speciaal soort harde schijf is de NAS: Network Attached Storage. Het bestaat uit een behuizing met één of meerdere harde schijven die je via een router op je netwerk aansluit. Alle apparaten binnen dit netwerk hebben dan toegang tot de gegevens. Het is dan niet meer noodzakelijk om je computer aan te zetten als je bijvoorbeeld foto’s wilt bekijken of muziek wilt afspelen. Bediening gaat vaak via apps die je op je smartphone of tablet hebt staan. Een NAS is eigenlijk een aparte computer met een eigen processor en werkgeheugen. De snelheid en het werkgeheugen van de processor hangt af van het soort netwerk dat er gebruikt wordt en het aantal gebruikers en taken.

    Bekijk en vergelijk

Keuzehulp

Hoe kies je de juiste harde schijf?

De eerste stap die je moet zetten om de juiste harde schijf voor jou te kiezen, is door te bedenken waar je hem precies voor nodig hebt en wat je ermee wilt gaan doen. Is het noodzakelijk dat je je harde schijf ergens mee naartoe kunt nemen? Vind je vooral de opslagcapaciteit belangrijk of gaat het je om de snelheid ervan. Meerdere factoren zijn van invloed hierop.

  • Stel je vooraf de volgende vragen als je een harde schijf wilt gaan kopen:
  • Vind ik het belangrijk om de harde schijf mee te kunnen nemen zodat ik gegevens als foto’s, video’s, games en muziek ook op andere plekken kan benaderen?
  • Is snelheid van de schijf belangrijk voor me?
  • Hoeveel opslagcapaciteit heb ik nodig?
  • Wil ik mijn gegevens ook via andere apparaten kunnen benaderen?
  • In het eerste geval is een externe harde schijf natuurlijk een slimme keuze. Deze sluit je aan op je computer en je koppelt hem gemakkelijk weer los om mee naar bijvoorbeeld je werk of je vrienden te nemen. Gaat het vooral om snelheid, kies dan niet voor een traditionele schijf. Een SSD of hybride harde schijf is dan beter. Qua opslagcapaciteit heb je bij een harde schijf van 3.5 inch twee keer zo veel ruimte als bij eentje van 2.5 inch. Als je het belangrijk vindt dat je ook via bijvoorbeeld je telefoon, laptop of tablet je bestanden wilt kunnen benaderen, kies dan voor een NAS.

Neem goed de tijd om alle voor-en nadelen tegen elkaar af te wegen zodat je de voor jou meest geschikte keuze maakt. Je kunt om het jezelf nog gemakkelijker te maken ook gebruikmaken van onze harde schijf vergelijker.


Technologieen
Eenvoudig harde schijf vergelijken Bekijk en vergelijk

Nieuwe ontwikkelingen rondom harde schijven

Er zijn de laatste tijd twee trends zichtbaar rondom harde schijven. Allereerst blijven de prijzen van SSD’s maar dalen. Tegelijkertijd zorgt de doorbraak van nieuwe technologieën in de SSD-markt voor uitzonderlijke prestaties op het gebied van snelheid en opslag.

Harde schijven met HAMR-technologie

Over HAMR-technologie wordt al jaren gesproken, maar deze technologie is pas te verwachten in 2018. HAMR staat voor Heat Assisted Magnetic Recording, waarbij met een laser een harde schijf verwarmd wordt zodat de schijf makkelijker magnetisch te beschrijven is. De data wordt hierbij gestabiliseerd door de snelle afkoeling na het schrijven. Middels deze techniek wordt opslagcapaciteit sterk uitgebreid en vindt er een significante snelheidsverbetering plaats. Los van HAMR is dat natuurlijk sowieso iets waar ontwikkelaars naar streven de komende jaren.

Beste harde schijven
Populairste harde schijven