Informatie over blu-ray spelers

De blu-ray speler kan, in tegenstelling tot een dvd-speler, beelden weergeven in Full-HD kwaliteit. Hierdoor komt een blu-ray speler optimaal tot zijn recht op een Full-HD tv. Ook kan je 3D beelden afspelen met een hiervoor geschikte blu-ray speler. Je hebt hierbij wel een tv nodig die dit ook kan weergeven. Ook kan een blu-ray ook nog steeds gewone cd's en dvd's afspelen. Op deze pagina vind je alle informatie die je nodig hebt bij de aankoop van een nieuwe blu-ray speler.

Bekijk alle Blu-ray spelers

Inleiding

De blu-ray speler kan worden gezien als de opvolger van de dvd-speler. Je kan met een blu-ray speler ook cd's en dvd's afspelen.
Het grote voordeel van een Blu-ray speler ten opzichte van een traditionele dvd-speler is de hogere beeldkwaliteit. De Blu-ray speler kan namelijk Full-HD (1920 x 1080) kwaliteit weergeven.

De naam blu-ray is afgeleid van de kleur van de laser. Blu-ray beschikt niet over een rode laser, zoals wel bij cd en dvd, maar over een blauw-paarse laser. Doordat er gebruik wordt gemaakt van een andere technologie is de opslagcapaciteit van een blu-ray schijf hoger dan van een dvd.

3D

3dAls je 3D films wilt afspelen dan dien je een blu-ray speler te hebben die 3D kan weergeven. Behoorlijk wat modellen bieden deze mogelijkheid. Uiteraard dient ook je tv dit te kunnen weergeven. 3D dien je altijd te kijken met een voor je tv geschikte 3D bril.

Audio

Blu-ray spelers zijn verplicht om de audioformaten Dolby Digital en DTS te ondersteunen. Er is een optionele ondersteuning voor Dolby Digital Plus, Dolby TrueHD en DTS HD. Deze optionele standaarden hebben een hogere geluidskwaliteit dan Dolby Digital en DTS. Dolby True HD en DTS HD zijn een digitaal audiosignaal waarbij het geluid zonder enig kwaliteitsverlies wordt doorgegeven aan de receiver mits de receiver hier ook geschikt voor is. Bovendien hebben Dolby True HD en DTS HD de mogelijkheid om over 8 (7+1) kanalen het geluid weer te geven.

Smart-tv

Met 'Smart-tv' op de blu-ray speler kan je diverse applicaties en websites via de blu-ray speler bekijken op de tv. Veel tv's hebben dit er ook al ingebouwd zitten maar heb je een tv zonder Smart functionaliteit dan kan je dit via de blu-ray speler alsnog in huis halen. Voor het gebruik van de Smart functies dient de blu-ray speler op een netwerk aangesloten te worden, dit kan bedraad zijn maar veel blu-ray spelers beschikken ook over de draadloze mogelijkheid (WiFi).

Aansluiten

Om de hoge beeldkwaliteit van de blu-ray speler tot zijn recht te laten komen dient hij wel op de juiste wijze aangesloten te worden. Een led of plasma scherm is daarbij een voorwaarde. Ook dient dit scherm minimaal HD-ready te zijn. Uiteraard is een tv met Full-HD hierbij het beste. hdmiDe HDMI kabel is de beste verbinding tussen de Blu-ray speler en de televisie. De HDMI is een digitale verbinding waarbij er geen verlies optreedt bij de overdracht van het beeld en geluid. Elke tv en blu-ray speler beschikken over een HDMI aansluiting.

Beste