Blu-ray speler kopen: waar moet je op letten?

Ga je een blu-ray speler kopen en wil je weten waar je op moet letten? Op Kieskeurig.nl vind je de informatie die je nodig hebt!

Direct blu-ray spelers vergelijken Bekijk en vergelijk

Wat is blu-ray?

Wat is blu-ray en wat is een blu-ray speler?

Als je een blu-ray speler gaat kopen is het allereerst van belang om goed te weten wat blu-ray nu eigenlijk betekent. Blu-ray is een filmdrager en is de opvolger van de dvd. De meeste televisies beschikken over full-HD en we kijken dan ook graag films die in die full-HD kwaliteit zijn opgenomen. Helaas paste de benodigde capaciteit voor films in full-HD niet op een dvd, waardoor er een nieuw medium ontwikkeld moest worden.


De kwaliteit en opslagcapaciteit van blu-ray

Blu-ray is een formaat om informatie op een schijf op te slaan die dezelfde fysieke grootte als een cd of dvd heeft. Blu-ray maakt daarbij gebruik van een blauwe laser (vandaar de naam blu-ray) met een kleinere golflengte. Hierdoor past er veel meer informatie op de schijf. Een dvd gaat tot maximaal 4,5 GB terwijl er op een  blu-ray 25 GB past. Het is daarnaast mogelijk om meerdere lagen boven op elkaar te zetten die elk 75GB kunnen opslaan, zodat er meer dan 150 GB op één schijf opgeslagen kan worden. Perfect geschikt dus voor films in HD-kwaliteit.

Waar de dvd ophoudt bij een beeldformaat van 720 x 576 pixels, kan blu-ray 1920 x 1080 pixels weergeven. Met alleen een dvd-speler behaal je die kwaliteit niet. Full-HD is ook de resolutie van de meeste LCD/LED televisies. Dit zorgt ervoor dat het beeld haarscherp is. Heb je een televisie die de lagere HD-ready resolutie heeft? Ook dan profiteer je van het uitstekende beeld van een blu-ray speler.

Direct Blu-ray spelers vergelijken

Eigenschappen

Belangrijke eigenschappen van een blu-ray speler

Als je een blu-ray speler gaat kopen, stel je vooraf dan de vraag: wat moet mijn blu-ray speler sowieso kunnen? Ben je in jouw situatie tevreden met een eenvoudiger model of zoek je naar een uitgebreider apparaat dat bijvoorbeeld ook ingebouwde Wi-Fi en het gebruik van apps ondersteund?


Extra functies

Heb je nog meer functies nodig bij je blu-ray speler? Kies dan voor een speler die over extra opties beschikt. Zo zijn er blu-ray spelers die beschikken over apps, net zoals die op veel hedendaagse tv’s aanwezig zijn. Je krijgt dan toegang tot een speciaal platform waar je verschillende applicaties kan downloaden, zoals games, nieuws-apps en video on demand-diensten. Een blu-ray speler met Wi-Fi kun je draadloos aansluiten op het internet. En mocht dit niet ingebouwd zijn, dan kun je natuurlijk gebruikmaken van een Wi-Fi-dongel of een netwerkkabel. Het voordeel van verbonden zijn met je thuisnetwerk is dat je al je foto’s en video’s van bijvoorbeeld je pc of laptop ook af kunt spelen via je blu-ray speler op je tv. Een andere mogelijkheid is om gebruik te maken van de usb-aansluiting om foto’s en video’s die je op een usb-stick hebt staan via je televisie af te spelen. Om films in 3D te kunnen bekijken heb je (naast een 3D-televisie, een 3D-blu-ray disc en 3D-brillen) ook een 3D-blu-ray speler nodig.

Beeldkwaliteit

Blu-ray is een aanrader voor filmliefhebbers en tegenwoordig worden vrijwel alle nieuwe films die uitkomen ook uitgebracht op blu-ray. Voor elke blu-ray speler geldt dat als je hem alleen gebruikt om films mee af te spelen, het onmogelijk is om een miskoop te doen. Wil je een goedkoper apparaat of juist een speler met heel veel extra’s? Welk model je ook kiest, ze beschikken allemaal over een uitstekende beeldkwaliteit.


Soorten blu-ray spelers

Welke soorten blu-ray spelers zijn er?

Zoals eerder al aangegeven: het onderscheid tussen de verschillende soorten blu-ray spelers zit hem in principe niet in de beeldkwaliteit. Toch zit er vaak nog een aanzienlijk prijsverschil tussen de diverse modellen. Dat heeft te maken met de extra opties en functies die de speler heeft. Wel is het zo dat een speler die over betere beeldtechnieken beschikt vaak ook op televisies met een groot scherm het beeld superscherp weergeeft.


 • Kwaliteit

  De bouwkwaliteit van de speler is allereerst van belang, zowel voor de video- als de audioprestaties. Hoe steviger het apparaat, hoe minder trillingen er zullen optreden die van invloed kunnen zijn op het beeld en het geluid. In dit opzicht is overigens ook een stabiele positie van de disclade van je blu-ray speler belangrijk.

 • Topgeluid

  Het geluid is vaak ook beter bij de duurdere (high-end) blu-ray spelers. Denk daarbij aan hoogwaardige D/A-converters en 7.1-kanaals analoge uitgangen. Daarnaast kunnen ze ook voorzien zijn van vergulde aansluitingen. Op die manier treedt er zo min mogelijk signaalverlies op en blijft de audio-overdracht zo strak en authentiek mogelijk.

 • Features

  Wil je nog meer features op je blu-ray speler zoals bijvoorbeeld een 4K-upscaling functie? Ook dan kom je uit bij een duurdere variant. Met 4K-upscaling kun je content in een lage resolutie opschalen naar de hoge 4K ultra-HD resolutie. Iets wat overigens vaak alleen interessant is als je tv ook 4K ultra-HD bevat. Verder kun je nog extra opties op je speler hebben zoals een dubbele HDMI-uitgang, ondersteuning voor HD audioformaten, weergave van Super Audio cd’s of geïntegreerde streamingtechnieken zoals Bluetooth en Miracast.


Vergelijking met andere apparaten

Vergelijking blu-ray speler met andere apparaten

Wat is nu het voordeel van het gebruik van een blu-ray speler ten opzichte van andere apparaten? En welke andere mogelijkheden zijn er eigenlijk? Misschien dat je nu nog steeds gebruikmaakt van je oude vertrouwde dvd-speler en wilt weten waarom je over zou moeten stappen op blu-ray. Of wat de verschillen zijn tussen blu-ray en streamingdiensten als Netflix en HBO.


 • Blu-ray vs. dvd

  Bij blu-ray profiteer je van een veel betere beeldkwaliteit dan wanneer je dvd’s afspeelt. De resolutie is hoger omdat je met blu-ray beschikt over full-HD. Ook kun je met blu-ray meerdere bestandsformaten afspelen als gevolg van betere videocompressie. Dvd biedt alleen maar MPEG-2 en MPEG-1 maar blu-ray voegt daar veel modernere en geavanceerde technieken aan toe zoals bijvoorbeeld h264. Zo heb je een hogere beeldkwaliteit waarbij ook nog eens minder ruimte voor de opslag nodig is. Daarnaast kun je met blu-ray eventueel ook films in 3D bekijken en is de audio-kwaliteit beter dan bij dvd.

 • Blu-ray vs. streaming

  Het voordeel van streamingdiensten ten opzichte van blu-ray is in de eerste plaats de hoeveelheid series en films die worden aangeboden. Toch is het aanbod verre van compleet. De prijs van een blu-ray is voor een nieuwe film al snel meer dan 10 euro, terwijl je bij streamingdiensten vaak maar een tientje per maand betaalt. Het nadeel daarvan is dat de film of serie dan niet je eigendom wordt en eventueel uit de catalogus van de streamingdienst kan verdwijnen. De beeldkwaliteit is zowel bij blu-ray als bij streaming prima in orde. Al zullen de puristen zweren bij de beeldkwaliteit afkomstig van blu-ray films.


Vergelijking blu-ray speler met andere apparaten

Om te bepalen welke blu-ray speler voor jou geschikt is, dien je eerst te bekijken wat voor jou belangrijk is bij het kijken van films. Ga je voor de allerbeste beeld- en geluidskwaliteit of neem je ook genoegen met minder? Heb je extra geld over om van dit soort voordelen te profiteren en beschik je ook over een televisie die de kwaliteit van blu-ray goed weer kan geven? Kijk wat voor jou belangrijk is en stem daar de keuze voor je nieuwe blu-ray speler op af.


Wat bepaalt de prijs van een blu-ray speler?

Of je nu een goedkope of een duurdere blu-ray speler gaat kopen, de beeldkwaliteit is bij nagenoeg alle prijsklassen uitstekend. De prijs wordt met name bepaald door de extra features die de speler bevat, zoals kraakheldere audio, uiteenlopende aansluitmogelijkheden, de aanwezigheid van apps en de mogelijkheid om hem via Wi-Fi aan te sluiten op je thuisnetwerk.

Neem in elk geval de tijd om een voor jou geschikte keuze te maken en maak het jezelf nog makkelijker door gebruik te maken van onze handige blu-ray speler vergelijker.


Technologieen
Eenvoudig blu-ray spelers vergelijken Bekijk en vergelijk

Nieuwe ontwikkelingen rondom de blu-ray speler


Ultra-HD heeft de toekomst. De eerste blu-ray discs met films in 4K Ultra-HD resolutie zijn te koop. Deze beeldkwaliteit heeft nog eens 4 keer zoveel beeldpunten als full-HD. Uiteraard heb je dan wel een 4K televisie nodig met een bijbehorende Ultra-HD blu-ray speler.

Tegelijkertijd kun je je afvragen of deze extra hoge kwaliteit wel voor iedereen weggelegd is op dit moment. Je zal diep in de buidel moeten tasten om je films in een nog betere beeldkwaliteit te bekijken dan ze nu al verkrijgbaar zijn. Voor velen is het verschil niet groot genoeg ten opzichte van de reguliere blu-ray discs. Bovendien kun je via streamingdiensten als Netflix op dit moment al films en series in 4K-kwaliteit bekijken.


Beste blu-ray spelers
Populairste blu-ray spelers