Routines op je slimme speaker

De wereld wordt slimmer, en dat geldt zeker ook voor speakers. De drie grootste bedrijven die slimme speakers maken, Apple, Google en Amazon, hebben allemaal manieren ingebouwd om je leven te automatiseren met behulp van stemcommando’s. Hier lees je er alles over.

Op zoek naar een slimme speaker? Bekijk het aanbod

Bekijk

Android

Google noemt zijn automatiseringsopties Routines. Daarmee kun je met een simpel stemcommando een hele serie aan taken laten uitvoeren. Routines maak je aan met de Assistent in de Google-app. Open de Assistent-app en wacht tot je profielfoto laadt. Tik erop, en vervolgens op Routines. Hier kun je verschillende routines instellen, voor als je wakker wordt, gaat slapen, of de deur uit gaat. Hoe meer slimme appraten je gebruikt, hoe meer opties je krijgt.

Apple

Apple noemt zijn routines Shortcuts, of Opdrachten in het Nederlands. Je kunt shortcuts gebruiken op al je Apple-apparaten: je iPhone, iPad, Apple Watch, Mac of HomePod. Download de Shortcuts-app als je dat nog niet hebt gedaan. Via de Shortcuts-app kun je verschillende automatiseringen groeperen. Je kunt Siri gebruiken om ze te triggeren, zodat je je telefoon helemaal niet meer hoeft aan te raken als je gaat slapen of juist wakker wordt.

Amazon

Amazon-speakers worden in Nederland niet heel veel verkocht, maar ook Echo-speakers hebben een Routines-functie. Daarvoor heb je de Alexa-app nodig, waarmee je je speaker bedient. Open de app en scrol naar beneden, en tik daarna op Create Routine. Hier kun je een woord selecteren of intikken waarmee de routine wordt gestart. Let er wel op dat Alexa van alle slimme assistenten nog het minst goed Nederlands spreekt.

Tips

In principe kun je bijna alle taken die je kunt bedenken in een routine stoppen. Word je wakker? Dan kun je de lampen aanzetten, het nieuws voor laten lezen en het weerbericht tonen. Ga je luist slapen? Dan kan een routine je lichten weer uitzetten, the thermostaat lager draaien en je wekker zetten. Je kunt routines maken voor als je de deur uitgaat, of als je weer thuiskomt, of alles er tussenin. Je kunt het zo gek niet bedenken, dus wees creatief!