Draadloze speakers: wat is watt?

Het is een veelgebruikt getal in lijstjes met specificaties van speakers, versterkers en subwoofers: het vermogen, uitgedrukt in watt. Om die reden wordt het vermogen vaak ook het wattage genoemd. Maar wat zegt dat getal precies? En hoe belangrijk is een hoog wattage bij het kopen van een nieuwe speaker? Hier lees je er meer over.

Draadloze speaker kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Watt = vermogen

Het vermogen van een apparaat is de energie die geleverd kan worden per tijdseenheid. Dat gaat dus niet alleen om speakers. Ook het vermogen van bijvoorbeeld lampen wordt gemeten in watt, net als dat van de motor in je auto. Bij speakers moeten we daar echter meteen een kanttekening bij plaatsen: het wattage dat wordt vermeld in de specificaties, is niet zozeer het vermogen dat de speaker zelf kan leveren, het is het vermogen dat de speaker aankan.

Versterkers

Dat komt doordat een speaker zelf werkt via een al dan niet ingebouwde versterker. Het vermogen dat in de lijstjes is aangegeven, is het vermogen dat de speaker onder bepaalde omstandigheden kan verwerken zonder dat de boel over de kling wordt gejaagd. Een versterker stuurt dus een bepaald vermogen uit, en het is aan de speaker om dat om te zetten in hoorbaar geluid. Daarom zegt het wattage dat je in de specificaties ziet eigenlijk weinig over het geluid zelf.

Meer is beter?

Heb je er dan helemaal niets aan? Toch wel. Een hoger aangegeven vermogen betekent dat je speaker meer aankan. Een speaker die overweg kan met meer vermogen kan een harder geluid produceren dan dezelfde speaker die het met een lager vermogen moet doen, al spelen andere factoren ook een grote rol. Vermogen en geluidsniveau hebben dus zeker wel het een en ander met elkaar te maken, al zijn ze niet een op een aan elkaar verbonden.

Draadloze speaker kopen

Ga je een draadloze speaker kopen? Dan hoef je in principe niet op het vermogen te letten. Veel belangrijker is het aantal decibels, als je puur voor een hoog volume gaat tenminste. Anders zijn er andere specificaties om op te letten: wil je bijvoorbeeld een speaker met bluetooth of hang je hem aan je wifinetwerk? Hoe lang is de accuduur, kan hij tegen een stootje, en is hij spatwaterdicht? Alle draadloze speakers én hun specificaties vind je natuurlijk op Kieskeurig.nl.