Zo zorg je dat je slimme speaker ook slimme antwoorden geeft

Een slimme speaker is een handig apparaat voor in de woon-, slaap- of werkkamer. Niet alleen spelen ze op goede kwaliteit muziek af, je kunt ze ook nog eens van alles vragen. Maar waarom krijg je soms van die domme antwoorden terug, en hoe kun je zorgen dat dat niet meer gebeurt? Je leest het in dit artikel.

Slimme speaker kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

De juiste plek

Net als met een menselijke gesprekspartner komt onbegrip vooral door miscommunicatie. Als je slimme speaker niet op de juiste plek staat, kan hij je niet goed verstaan, en kan het zijn dat je de verkeerde antwoorden terugkrijgt, terwijl je wel de juiste dingen vraagt. Zet je speaker dus op een handige plek neer, bovenop een kastje of tafeltje, en niet weggestopt achter een deurtje. Zo kunnen jullie elkaar goed verstaan, én begrijpen.

Trainen

Je kunt je slimme speaker leren om naar jou te luisteren. Elke stem heeft zo zijn specifieke kenmerken, en als de speaker die niet goed heeft leren kennen, kan het zijn dat je vraag niet goed begrepen wordt. Of je nu een Amazon Echo, een Google Nest of een Apple HomePod hebt, je kunt ze allemaal trainen om naar je te luisteren via de bijbehorende app. Neem daar even goed de tijd voor, want het kan het verschil zijn tussen een handige assistent en een hoop frustratie.

Stel de juiste vragen

Als je nog steeds geen goede antwoorden terugkrijgt, kan het liggen aan je vraagstelling. Bedenk vooraf wat je gaat vragen, zodat je niet gaat zitten stotteren. Wees kort en bondig, maar wel specifiek. Gebruik signaalwoorden als ‘Zoek informatie over…’ en ‘Wat is de definitie van…’. Houd het simpel, stel een vraag gewoon zoals je die ook aan een echte assistent zou vragen, en maak er vooral een goed lopende zin van, dan heb je het meeste succes.

Slimme speaker kopen

Ga je een slimme speaker kopen? Er zijn drie modellen die veruit het bekendst zijn. De Google Nest-serie is erg populair, met zeer goedkope apparaten als de Nest Mini als favoriet. Apple maakt de HomePod, die in een duurder prijssegment zit. Van Amazon is er de Echo. Allemaal werken ze op hun eigen spraakassistent, die allemaal zo hun eigen voor- en nadelen hebben. Kwestie van kiezen dus, en daarna natuurlijk de prijzen vergelijken op Kieskeurig.nl.