Je eigen weerstation bouwen? Dat kan!

Niets zo onveranderlijk als het weer. Zomer of niet, een flinke regen- of onweersbui ligt altijd op de loer, en in Nederland waait het natuurlijk altijd. Je kunt elke dag even op Buienradar kijken, maar je kunt het ook professioneler aanpakken met een eigen weerstation. In dit artikel laten we je zien wat je ervoor nodig hebt en hoe het werkt.

Weerstation kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Weerstations

Weerstations kun je tegenwoordig kant en klaar kopen, en dat hoeft helemaal niet zo heel duur te zijn. Een weerstation meet zo ongeveer alles wat je je kunt voorstellen. Natuurlijk de temperatuur, maar dat is lang niet alles. De luchtdruk wordt gemeten, net als bijvoorbeeld de luchtvochtigheid. Ook de hoeveelheid neerslag wordt bijgehouden. Zo kun je op de lange termijn een beeld vormen van het weer in jouw woonplaats. Niet alleen leuk, ook nog eens wetenschappelijk.

Merken

Als we kijken naar de bedrijven die weerstations maken, zien we namen die je niet al te vaak tegenkomt. Alecto kennen we ook van andere apparaten, maar merken als Airvital, Sencor en Zwindy zie je niet vaak in lijstjes. Dat komt vooral doordat een weerstation een heel specifiek apparaat is, waar grotere bedrijven zich niet al te vaak aan wagen. Vreemde eend in de bijt is National Geographic, dat je vooral kent van de televisiezender met natuur- en wetenschappelijke programma’s.

Functies

Weerstations hebben uiteenlopende functies. Natuurlijk is het meten van gegevens en het verzamelen van data de hoofdmoot, maar er zijn vaak nog andere opties te vinden. Zo zijn er weerstations die niet alleen gegevens meten, maar die ook een voorspelling kunnen doen voor de komende periode - leuk om te vergelijken met de voorspellingen van het KNMI. Ook zijn er weerstations met een neerslagmeter die zichzelf leegt en stations die de stand van de maan bijhouden.

Weerstation kopen

Ga je een weerstation kopen? Dan is het handig om op bovenstaande zaken te letten. Verder is de prijs vooral belangrijk: doorgaans geldt dat een hogere prijs meer functies betekent. Goedkopere weerstations gaan voor rond de vijftig euro over de toonbank, maar er zijn ook stations die richting de tweehonderd euro gaan. Voor die prijs krijg je vaak alle uitgebreide functies. Ga je een weerstation kopen? Kijk dan op Kieskeurig.nl en vergelijk alle weerstations met elkaar.