Webcam kopen? Hier moet je op letten

Of je nu veel aan het thuiswerken bent, of gewoon af en toe met je oma wil videobellen, een webcam is altijd handig om te hebben. In veel laptops zit er eentje ingebouwd, maar wat als je op een vaste pc werkt? In dit artikel leggen we uit waar je op moet letten bij het kopen van een webcam.

Webcam kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Beeldkwaliteit

De beeldkwaliteit is natuurlijk het belangrijkste aspect van een webcam. Voorheen hadden veel webcams, ook ingebouwde, een resolutie van 720p. Dat is prima voor even snel een werktelefoontje, maar als je het wat professioneler aan wil pakken, is 1080p het overwegen waard. Wil je een echt hoge kwaliteit, bijvoorbeeld omdat je gaat streamen op Twitch? Dan kun je kiezen voor een 4K-camera, al dan niet met een framerate van 60 frames per seconde.

Plaatsing

De plaatsing van je webcam is ook belangrijk. Je wil natuurlijk wel goed in beeld zijn. De meest logische plek voor een webcam is bovenop je scherm: de meeste webcams hebben ook een clip waarmee je hem aan het scherm kunt bevestigen. Je kunt er ook voor kiezen om een webcam met een voetje te kopen: die kun je neerzetten op je bureau, al dan niet op een verhoging. Denk er dus eerst goed over na hoe je in beeld wil zijn voor je een webcam koopt.

Functies

Duurdere webcams komen vaak met extra functies. Zo wordt er soms een softwarepakket meegeleverd, waarmee je bijvoorbeeld je achtergrond kunt aanpassen. Ook hebben sommige webcams een al dan niet automatische zoomfunctie, zodat je altijd goed in beeld bent. Een deel van de webcams die op dit moment op de markt zijn heeft een microfoon, zodat je ook je stem kunt opnemen. Welke van deze functies je echt nodig hebt, is natuurlijk helemaal aan jou.

Prijs

De prijzen van webcams verschillen behoorlijk. Er zijn vrij simpele webcams te koop voor amper een paar tientjes. Die leveren vaak niet de beste beeldkwaliteit, en hebben weinig functies. Als je richting de honderd euro en daarboven gaat, kom je in de prijsklasse van webcams die 4K-beelden kunnen maken. Ook IP-camera’s, die je met het internet kunt verbinden, zijn een stukje duurder. Op Kieskeurig.nl vergelijk je snel en makkelijk alle webcams met elkaar.