Kan ik mijn digitale camera als webcam gebruiken?

De meeste laptops hebben een webcam die prima geschikt is om te videobellen, maar als je echt in hoge kwaliteit wil filmen is dat meestal niet genoeg. In die gevallen kun je ook een digitale camera als webcam gebruiken. Hier lees je hoe je dat doet.

Liever toch een webcam? Bekijk het aanbod

Bekijk

Het beste beeld op Zoom, Twitch en YouTube

Videobellen met een ingebouwde webcam lukt prima, maar voor professionele calls is een iets betere beeldkwaliteit wel gewenst. En wat als je je kunsten wil vertonen op YouTube, of wil gaan streamen op Twitch? Dan kom je tegenwoordig niet meer weg met een matige beeldkwaliteit. Voor je meteen een dure videocamera aan gaat schaffen, kun je ook kijken of je met je bestaande digitale camera iets kunt regelen.

Wat heb je nodig?

Goedbeschouwd is het enige wat je nodig hebt een kabel en een stukje software dat je bij de fabrikant van je camera kunt downloaden. Installeer de software en sluit je camera aan op je computer met de usb-kabel. Volg de stappen binnen de software (die verschilt per merk). Ga dan naar het programma dat je gebruikt om te videobellen of gebruik de camera-app op je computer om het beeld te checken.

Denk aan een losse microfoon

De beeldkwaliteit van je camera mag dan fantastisch zijn, de audiokwaliteit is dat vaak niet. Je kunt de ingebouwde audio van je laptop of pc gebruiken, maar ook die is niet geschikt voor professionele opnames. Overweeg daarom om een losse microfoon aan te schaffen. Die plug je vaak gewoon in de usb-poort van je computer en hij werkt meteen. Goed beeld én goed geluid, dan staat niets je meer in de weg.

Teveel gedoe? Neem een gewone webcam

Ook gewone webcams kunnen tegenwoordig prachtige beelden maken. Al voor een paar tientjes koop je een webcam die 1080p- of zelfs 4K-beelden kan maken. Vaak zit er ook een ingebouwde speaker in, die niet zo goed is als een externe microfoon maar stukken beter dan je ingebouwde audio-apparaat. Denk ook aan extra features als een statiefje, plopkap en natuurlijk een schuifje voor je privacy als je hem even niet gebruikt.