Hoe ontkalk ik gemakkelijk mijn waterkoker

Een verkalkte waterkoker zorgt ervoor dat er allerlei stukjes kalk in je kopje thee, koffie of bouillon terechtkomen. Hiermee verpest je niet alleen de smaak maar deze stukjes kalk drink je uiteindelijk op. Daarom is het belangrijk om regelmatig je waterkoker te ontkalken.

Tijd voor een nieuwe waterkoker? Shop nu!

Bekijk

Waarom je waterkoker ontkalken?

Je waterkoker ontkalken is belangrijk om de kwaliteit van alle zaken die je met gekookt water maakt, te bewaren. Je wil tenslotte geen stukken kalk in je lekkere kopje thee hebben rond dwarrelen en ook kalk in de bouillon voor je soep is niet bijzonder smakelijk. Daarom moet je de waterkoker af en toe schoonmaken en alle kalkresten hieruit verwijderen.

Wanneer is het tijd om te ontkalken?

Wanneer het tijd is om je waterkoker te ontkalken, is afhankelijk van de hardheid van het water in je gemeente. Je kunt de hardheid van het water bekijken op de website van water hardheid. Hoe harder het water, hoe meer kalkvorming er plaatsvindt in het water. Woon je dus in een gemeente met behoorlijk hard of erg hard water? Dan zul je je waterkoker vaker moeten ontkalken dan iemand die in een gemeente woont met zacht water.

Wat zijn geschikte middelen om te ontkalken?

Je kunt het makkelijkste je waterkoker ontkalken door er wat water in te doen en hier een flinke scheut witte azijn aan toe te voegen. Laat de waterkoker vervolgens een keer of drie een kookcyclus doorlopen voordat je het water met azijn weg schudt. Vergeet ook niet de filter in het mondstuk van de waterkoker eruit te halen en onder de kraan af te spoelen. Hier blijven namelijk veel kalkresten in hangen.

Tips voor een schone waterkoker?

Om je waterkoker zo lang mogelijk zo schoon mogelijk te houden, kun je een paar dingen doen. Ten eerste natuurlijk het regelmatig ontkalken ervan. Wanneer je witte aanslag op de bodem ziet, is het hier tijd voor. Laat daarnaast geen resten water in je waterkoker staan. Door stilstaand water hierin te laten, krijgt kalk een betere kans om zich te vormen en zal verkalking dus een stuk sneller plaatsvinden.