Wasmachine ontkalken, zo doe je dat

Ieder apparaat dat water gebruikt, krijgt vroeg of laat te maken met kalkvorming. Dat geldt ook voor je wasmachine. En dat is lastig, want kalk zorgt ervoor dat je was minder goed schoon wordt. Je wasmachine verbruikt ook meer stroom en kan uiteindelijk kapot gaan. Daarom moet je af en toe je wasmachine ontkalken. Hier lees je hoe je dat doet.

Wasmachine stuk? Bekijk het aanbod

Bekijk

Nadelen van kalkvorming

Kalkvorming gebeurt doordat de kalk die in het water zit opgelost zich afzet in je wasmachine, zowel in de trommel als in de leidingen. Kalkophopingen zorgen ervoor dat je wasmachine minder efficiënt werkt, en dat voel je meteen in de portemonnee. Bovendien wordt je was minder goed schoon, en kunnen kalkdeeltjes je kleding zelfs stukmaken. Te veel kalk kan er uiteindelijk voor zorgen dat je wasmachines stuk gaat. Snel ontkalken dus, die wasmachine!

Ontkalker

Veel supermarkten en andere winkels verkopen wasmachine-ontkalker. Dat is een goedje dat je kunt gebruiken om de kalkophopingen weer op te laten lossen in water. Doe een scheutje van het ontkalkingsmiddel in de wasmachine en draai een programma op 60 of 90 graden. Dat doe je natuurlijk met een lege wasmachine, anders overleeft je kleding het niet. Ontkalkers zijn een beetje een paardenmiddel: gebruik ze dus niet té vaak, dat vind je wasmachine niet zo fijn.

Azijn of soda

Wasmachine-ontkalker is speciaal gemaakt voor het ontkalken van je wasmachine, maar je kunt ook gewoon huis-, tuin- en keukenmiddelen gebruiken. Azijn is bijvoorbeeld een ideaal middel: giet een hele fles leeg in de trommel en draai een programma op 90 graden. Soda werkt ook heel goed. Doe een kopje soda in het laatje waar je normaal je wasmiddel in doet, en draai opnieuw een 90 graden-programma. Dan is je wasmachine binnen de kortste keren weer zo goed als nieuw!

Wasmachine kopen

Ben je toch toe aan een nieuwe wasmachine? Dan moet je op een paar dingen letten. Het vulgewicht is belangrijk: kleine gezinnen kunnen het prima af met 6 of 7 kilo, terwijl grotere gezinnen eerder moeten denken aan 8 of zelfs 9 kilo. De prijs is natuurlijk ook belangrijk, en let ook goed op het energielabel, helemaal met de energieprijzen van tegenwoordig. Weet je niet zo goed welke je moet hebben? Op Kieskeurig.nl vergelijk je lale wasmachines met elkaar.