Sportkleding wassen doe je zo

Sportkleding wassen is natuurlijk erg belangrijk. Misschien ziet het er nog niet zo vies uit, maar omdat je er hard in hebt gewerkt is het belangrijk om het iedere keer goed schoon te krijgen. Omdat schone kleding mooier is én mooier blijft, geven we je in dit artikel een paar handige tips voor het wassen van je sportkleding.

Wasmachine kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Voorweken

Voorweken is heus niet altijd nodig, maar vooral als er modder- en grasvlekken op je sportkleding zitten, kan het wel een goed idee zijn. Door het voorweken worden de vuildeeltjes alvast losgemaakt, zodat ze in de wasmachine makkelijker verdwijnen. Voorweken kun je het makkelijkst doen door je kleding een kwartiertje in koud water met azijn te leggen. Er bestaan ook speciale wasmiddelen voor het voorweken van kleding die zijn gespecialiseerd in het losmaken van hardnekkige vlekken.

Wasmachine

De meeste sportkleding kun je maar tot 30 graden wassen. Dat komt doordat sportkleding vaak dunne stof is, en ook nog eens veel stretch heeft. Bovendien kunnen opdrukken lelijk worden als je je kleding te heet wast. Was sportkleding daarom ook altijd binnenstebuiten, dan blijft het langer mooi. Gebruik genoeg wasmiddel, maar zeker ook niet te veel. Ook het gebruik van wasverzachter is niet aan te raden, dat is niet goed voor de elasticiteit van je sportkleding.

Speciaal programma

Je kunt natuurlijk een gewoon 30 graden-wasje draaien, maar tegenwoordig hebben de meeste wasmachines ook een speciaal programma voor sportkleding. Als je wasmachine niet zo’n speciaal programma heeft, kun je ook het programma voor synthetische stoffen gebruiken, of het programma voor fijne was. Die programma’s draaien sowieso op maximaal 30 graden, en je hoeft niet bang te zijn dat je nieuwe sportkleding stuk gaat tijdens het wassen.

Drogen

Sommige sportkleding - maar lang niet alle! - kan in de wasdroger. Als dat volgens het waslabel kan, houd er dan wel rekening mee dat je op een lage temperatuur droogt. Maar meestal is het helemaal niet zo nodig. Sportkleding neemt namelijk van nature weinig water op, en het is dus ook zo weer droog. Even een uurtje in de buitenlucht doet al wonderen, of een middagje op zolder. Toch snel droog, en je sportkleding blijft in elk geval langer mooi.