Wasmachine problemen oplossen: fix alle storingen

Je wasmachine gebruik je iedere dag, of toch een paar keer in de week. Storingen, lekkage of lawaai zijn daarom hartstikke vervelend. Je wil niet meteen een nieuwe kopen, en ook een monteur inschakelen is pas een laatste optie. Maar dat is niet altijd nodig. In dit artikel leggen we uit wat er mis kan zijn met je wasmachine en wat je eraan kunt doen.

Op zoek naar een nieuwe wasmachine? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wasmachine doet niets

Je kan nog zo handig zijn, als je wasmachine niet meer aan gaat, heb je een probleem. Toch hoeft dat niet te betekenen dat je er niets aan kunt doen. De grootste boosdoener is de stroomvoorziening: haal de stekker eens uit het stopcontact, en stop hem terug, of nog beter: stop hem in een ander (werkend) stopcontact. Werkt dat niet, kijk dan of de deur misschien nog openstaat. Het kan ook zijn dat er iets mis is met de watertoevoer of de motor. In die gevallen heb je wel een monteur nodig.

Wasmachine maakt lawaai

Doorstil zijn wasmachines nooit, maar soms maken ze extra veel lawaai. Dan kan verschillende oorzaken hebben. Het vaakst komt dit probleem doordat de wasmachine niet helemaal waterpas staat. Daardoor kun je veel lawaai horen. Ook kan het zijn dat de was in de trommel niet goed verdeeld is, vaak bij een te volle of te lege wasmachine. Het kan ook zijn dat er iets los in de trommel ligt. Voor andere zaken, zoals een probleem met de ophanging of de aandrijfriem, schakel je een monteur in.

Lekkage in de wasmachine

Een lekkage kan tot veel problemen leiden, helemaal bij elektrische apparaten. Heb je last van lekkage bij je wasmachine, dan is de kans groot dat het ligt aan de toevoerslang. Check dus goed of de slang goed is aangesloten, en niet gevouwen is. Voor de afvoerslang geldt hetzelfde. Als je wasmachine lekt bij de deur, is de sluitring waarschijnlijk beschadigd. Tot slot kan het probleem ook nog aan de kuip zelf liggen; in dat geval zit er weinig anders op dan een nieuwe wasmachine te kopen.

Nieuwe wasmachine kopen

Helpt niets, zelfs geen bezoekje van de monteur? Dan is het tijd om een nieuwe wasmachine te kopen. Er zijn veel verschillende wasmachines op de markt, en welke de beste is voor jou hangt af van je budget, hoe vaak je wast en de grootte van je gezin. Op Kieskeurig.nl vergelijk je alle wasmachines met elkaar. Ook doen we regelmatig een wasmachinetest, waarin we een aantal populaire modellen aan een grote test onderwerpen. De resultaten van de laatste test vind je hier.