Hoe kan ik zuiniger wassen?

Wassen kost geld, dat is nu eenmaal zo. Maar je kunt je wasjes wel op zo’n manier draaien dat het je zo weinig mogelijk kost. Dat heeft te maken met de hoeveelheid wasgoed, het wasprogramma, en met je wasmachine zelf. In dit artikel geven we je handige tips over hoe je zo zuinig mogelijk kunt wassen, en dus het meeste geld bespaart.

Nog zuiniger wassen? Ga energiezuinig!

Bekijk

Volle trommel

Hoe voller de trommel, hoe minder wasjes je hoeft te draaien. Stop je je wasmachine meestal maar voor de helft of driekwart vol? Dat is zonde van de energie, van het water en van het wasmiddel. Wacht als het even kan tot je genoeg wasgoed hebt om de trommel helemaal vol te stoppen, dan haal je het meeste rendement uit je wasmachine. Let er wel goed op dat je de trommel niet té vol doet: dan wordt je was niet goed schoon, en kost het je uiteindelijk meer dan het je oplevert.

Wasprogramma’s

Het wasprogramma dat je kiest is misschien wel het belangrijkste als het gaat om energie besparen. In principe geldt: hoe langer het programma duurt, des te zuiniger het is. Dat klinkt misschien tegenstrijdig, maar korte wasprogramma’s gebruiken meer energie, omdat de was net zo schoon moet worden in kortere tijd. Als je de tijd hebt, laat je wasmachine dan zo lang mogelijk draaien. Veel wasmachines hebben een eco-programma: het duurt lang, maar dan bespaar je wel de meeste energie.

Temperatuur

Ook temperatuur speelt een grote rol bij de energiezuinigheid van je wasbeurt. Je kunt je voorstellen dat het meer energie kost om water tot 90 graden te verwarmen dat tot 30. Veel eco-programma’s kunnen daarom niet eens zo warm. Maar ook voor je kortere wasjes is 30 of 40 graden vaak al voldoende. Let wel op dat je niet gaat overdrijven: sommige dingen, zoals beddengoed, moet je wel wat warmer wassen om het goed schoon te krijgen. Maar als je de keuze hebt: liever lang en lauw, dan kort en heet.

Energiezuinige wasmachines

Wasmachines worden over het algemeen steeds energiezuiniger – zo zuinig zelfs dat er vorig jaar een nieuw energielabel nodig was. Toch zijn er nog grote verschillen. Let bij het kopen van een nieuwe wasmachine dus goed op het energielabel, dat vertelt je precies hoe zuinig de wasmachine gemiddeld is. Staar je er echter niet blind op: hoe je de wasmachine gebruikt, hoe heet je wast en welke wasprogramma’s je gebruikt heeft meer invloed op het verbruik dan het energielabel.