Dit moet je níet doen tijdens het wassen

Kleding wassen doen we allemaal. Zelfs als we haast hebben, of eigenlijk geen zin. Je kan blind wat kleding in je wasmachine gooien en er wasmiddel bij doen, maar het loont de moeite wel even na te blijven denken. Een wasje is een wasje, maar er zijn een paar dingen die je juist niet moet doen tijdens het wassen van je kleding.

Toe aan een nieuwe wasmachine? Bekijk het aanbod

Bekijk

Te veel of te weinig wasmiddel

Meer is lang niet altijd beter, en dat geldt ook voor wasmiddel. Als je te veel wasmiddel gebruikt, wordt het niet allemaal gebruikt. Er blijven dan restjes achter, die zich in je wasmachine nestelen. Dat zorgt voor nare geurtjes, en bovendien kan je wasmachine er minder goed door gaan werken of zelfs kapot gaan. Van de andere kant is te weinig wasmiddel ook niet slim: je was wordt minder goed schoon als je niet voldoende wasmiddel gebruikt.

Te lang wachten

We hebben niet altijd tijd en zin om te wassen, maar bij sommige vlekken is het belangrijk dat je er snel bij bent. Bepaalde vlekken trekken diep in de kleding als je ze een tijdje laat zitten. Vooral bij vlekken van sauzen of wijn is het zaak om je kleding snel in de wasmachine te stoppen. Zo zorg je ervoor dat de vlek niet genoeg tijd krijgt om in je kleding te trekken. Het is misschien niet ideaal als je een feestje geeft, maar de volgende dag ben je jezelf dankbaar.

Te koud wassen

We weten allemaal dat te warm wassen slecht kan zijn voor je kleding. Te hoge temperaturen zorgen ervoor dat je kleding krimpt, zijn kleur verliest of zelfs kapot gaat. Maar te koud wassen is ook niet goed. Te lage temperaturen maken dat de kleding niet goed schoon wordt. Het is misschien wel wat beter voor het milieu en je merkt het ook wel in je portemonnee, maar het beste blijft toch om gewoon op het waslabel te letten en je kleding op de toegestane temperatuur te wassen.

De eerste keer

Nieuwe kleding kun je het beste eerst even apart wassen. Dat wordt vaak aangeraden, maar lang niet iedereen houdt zich eraan. Toch is het wel belangrijk om te doen. Kleding die nog nooit is gewassen geeft doorgaans een beetje kleur af, en die kleur gaat zich nestelen in de rest van je kleding. Bovendien wil je de chemische stoffen die bij het maken van de kleding zijn gebruikt niet in je andere was hebben. Eerst dus even een snel wasje zonder andere kleding erbij, dus.