Bespaar energie met je wasmachine

Met de hoge gasprijzen is het besparen van energie belangrijker dan ooit. Een van de apparaten in je huis die veel energie slurpt, is de wasmachine. Vooral in grote gezinnen kunnen de bedragen aardig oplopen. Maar gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om je wasmachine zo zuinig mogelijk te gebruiken.

Wasmachine kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Energielabel

Het energielabel is een algemeen label op huishoudelijke apparaten dat aangeeft hoe zuinig het apparaat is. Het energielabel voor wasmachines wordt aangegeven met een letter, van A tot G, waarbij A het zuinigst is en G het minst zuinig. Wasmachines met een zuinig energielabel zijn vaak wat duurder in de aanschaf, maar dat verschil verdien je snel terug omdat je minder kwijt bent aan draaikosten. Was je weinig? Dan kun je wel een goedkopere, minder zuinige wasmachine overwegen.

Eco-programma

De meeste wasmachines hebben een eco-programma. Eco-programma’s gebruiken lagere watertemperaturen, dus dat scheelt in de energiekosten. Eco-programma’s duren vaak langer, juist omdat er kouder water wordt gebruikt. Voor grotere gezinnen kan dat verschil in de loop der jaren aardig oplopen. Laat het eco-programma bijvoorbeeld draaien als je aan het werk bent, of ‘s nachts. Zo wordt je was toch mooi schoon, maar voel je het minder in de portemonnee.

Volle trommel

Wasmachines werken het zuinigst als je iedere keer met een volle trommel wast. Een halfgevulde trommel kost net zoveel energie, maar je moet wel twee keer wassen. Spaar je was dus op, zodat je iedere keer de hele wasmachine vol kunt gooien. Er zijn ook wasmachines met speciale wasprogramma’s voor kleine wasjes, maar dan nog geldt dat je beter gewoon een volle trommel kunt hebben. Gooi de trommel trouwens ook niet té vol, dan wordt je was niet goed schoon.

Wasmiddel

Je kunt natuurlijk de bekende merken wasmiddel kopen, maar goedkopere alternatieven doen er heus niet per se voor onder. Let ook goed op aanbiedingen: vaak krijg je mooie kortingen op wasmiddel, ook online. Let ook op de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt: meer is lang niet altijd beter, en het kost alleen maar geld. Heb je een modernere wasmachine? Grote kans dat je een autodoserings-systeem hebt, dat de hoeveelheid wasmiddel voor je regelt.