Zo maakt je wasdroger minder lawaai

’s Nachts wassen en drogen heeft veel voordelen, maar het grote nadeel is het geluid dat je wasdroger maakt. Dat geluid is meestal rond de 65 decibel, wat tussen ‘hoorbaar’ en ‘irritant’ ligt. Niet fijn als je ligt te slapen of aan het werk of studeren bent. Er zijn gelukkig wel wat dingen die je kunt doen om je wasdroger wat minder lawaai te laten maken.

Tijd voor een nieuwe droger? Bekijk het aanbod

Bekijk

Oorzaken

Wasdrogers zijn niet de stilste apparaten, hoe goed je ook je best doet. De trommel draait, water en lucht stroomt. Maar ook een relatief stille wasmachine kan opeens veel geluid maken. Hij kan bijvoorbeeld niet helemaal waterpas staan, waardoor hij gaat wandelen en schudden. Ook kunnen onderdelen vuil of kapot zijn. Tot slot kan je wasdroger te vol zitten, of juist niet vol genoeg. Zat oorzaken dus, maar de meeste kun je iets aan doen.

Wasdroger schoonmaken

Een van de belangrijkste redenen van een lawaaiige wasdroger is vuil. Het pluizenfilter dat stofdeeltjes opvangt, moet je na elke droogbeurt schoonmaken. Doe je dat niet, dan krijg je onherroepelijk te maken met extra geluid. Ook de slang bij luchtafvoerdrogers en de condensator bij alle drogers zijn belangrijk om goed schoon te maken en te houden: een klein beetje stof of vuil kan al hoorbaar veel verschil maken. Reinig je wasdroger dus zo vaak je kunt.

Onderdelen vervangen

Na verloop van tijd is het ook gewoon tijd om dat soort onderdelen te vervangen. Het pluizenfilter moet ongeveer eens in de twee jaar vervangen worden, afhankelijk van je gebruik en onderhoud. Dat kun je gewoon zelf. Ook het verwarmingselement kun je zelf vervangen. De condensor kun je bij condensdrogers meestal zelf uit de droger halen, en dus zelf ook vervangen. Ben je niet zo handig? Dan is het raadzaam om eens in de zoveel tijd een monteur in te schakelen.

Stille wasdrogers

Wasdrogers hebben meestal een geluidsniveau van tussen de 64 en 67 decibel. Dat klinkt niet als veel verschil, maar elke 3 decibel extra betekent een verdubbeling van het geluid! Let er bij het kopen van een droger dus op dat je een zo laag mogelijk geluidsniveau neemt. Staat je wasmachine in de schuur, bijkeuken of garage? Dan is het geluidsniveau wat minder belangrijk, en kun je het af met iets meer decibel.