Cv-ketel of warmtepomp? Dit zijn de verschillen

Met de huidige gasprijzen en de winter in aantocht is de keuze tussen een traditionele cv-ketel en een warmtepomp belangrijker dan ooit. Beide hebben zo hun eigen voor- en nadelen, en bovendien is er een hybride versie mogelijk. In dit artikel gaan we dieper in op de verschillen tussen een cv-ketel en een warmtepomp.

Warmtepomp kopen? Lees er alles over!

Bekijk

Cv-ketel

Een cv-ketel verwarmt je huis door gebruik te maken van gas. Via een brander wordt het water binnenin de ketel verwarmd, en vervolgens door de leidingen gestuurd. Met de huidige gasprijzen is dat echter geen ideaal scenario meer. Zelfs met een hoogrendementsketel, die relatief wienig gas nodig heeft, is het verwarmen van je huis met een cv-ketel flink aan de prijs. Daar staat wel tegenover dat een cv-ketel in de aanschaf goedkoper is dan een warmtepomp.

Warmtepomp

Een warmtepomp gebruikt geen gas, maar elektriciteit voor het verwarmen van je huis. De warmtepomp is anageslotne op het elektriciteitsnetwerk. De warmte zelf wordt gewonnen uit de lucht, de bodem of zelfs grondwater, al gaat het voor particulieren vooral om lucht. Warmtepompen werken het beste in goed geïsoleerde woningen. Een warmtepomp is in de aanschaf doorgans wat duurder dan een cv-ketel, maar op de lange termijn kun je flink goedkoper uit zijn.

Hybride

Een combinatie van de twee is ook mogelijk. Een hybridewarmtepomp werkt hetzelfde als een gewone warmtepomp: het apparaat wordt elektrisch aangedreven en de warmte wordt meestal uit de lucht gehaald. Het verschil zit ‘m erin dat een hybride warmtepomp beschikt over een ingebouwde cv-ketel, die bijspringt als de warmtepomp het niet meer aankan. De cv-ketel verwarmt ook het water uit de kraan en douche. Vaak kun je subsidie krijgen voor een (hybride) warmtepomp.

Aanschaf

Ben je toe aan een nieuwe cv-ketel of warmtepomp? Denk dan goed aan het verschil in de manier van verwarmen. Cv-ketels werken op gas, een duur grapje in deze tijden. Maar ook elektriciteit is niet goedkoop, dus een warmtepomp werkt het beste in combinatie met zonnepanelen. Op Kieskeurig.nl vergelijk je alle cv-ketels snel en simpel met elkaar. Ga je toch voor een warmtepomp? Op https://www.kieskeurig.nl/warmtepomp leggen we precies uit waar je op moet letten.