Hoe lang kun je eten in de diepvries bewaren?

De kans is levensgroot dat je een diepvriezer in huis hebt. Meestal als onderdeel van je complete koelkast. In dat geval dringt zich al snel de vraag op betreffende hoe lang je eten nou eigenlijk kunt bewaren in die diepvriezer

Hoe lang kun je eten in de diepvries bewaren?

Bekijk

Diverse factoren spelen een rol

Hoe lang je eten kunt bewaren in de diepvries is afhankelijk van diverse factoren. Ten eerste is er natuurlijk de diepvriezer zelf. En dan vooral de temperatuur die deze (onder nul…) kan bereiken. Een simpel vriesvakje in een klein ijskast is aardig voor het bevroren houden van een bak ijs of waterijsjes, maar beduidend minder geschikt voor serieus vrieswerk. Daarvoor heb je echt een koelkast met een afzonderlijk invriescompartiment nodig. Of desnoods een complete vrieskist. In ieder geval iets dat geoptimaliseerd is voor echt lage temperaturen. Denk aan -18 of zelfs minder. Alleen dan kun je eten goed en veilig invriezen voor langere tijd. Hoe lang precies hangt dan – naast die temperatuur – af van het soort eten. Bovenal geldt: lees de handleiding van jouw koel-vriescombinatie. Daar vind je meestal alle informatie die nodig is.

Bewaartijden op een rijtje

Algemeen kan ’t volgende gesteld worden, uitgaande van een vriestemperatuur van -18 graden. Brood kun je 1 maand bewaren, waarbij geldt dat je het brood direct na aankoop moet invriezen. Groente heeft een veel langere houdbaarheidstijd, namelijk 1 jaar. Het is daarbij aanbevelenswaardig de in te vriezen groente(n) eerst te blancheren. Dat laatste betekent simpelweg heel kort koken; een paar minuten. Ook geldt dat groente die veel water bevat – denk aan dingen als tomaten of sla – niet geschikt is om in te vriezen. Wel kun je bijvoorbeeld die genoemde tomaten pureren; de puree is weer wel invriesbaar. Fruit is dan weer wel prima in te vriezen en vervolgens 8…12 maanden houdbaar. Vries een banaan zonder schil in en verwijder van appels ’t klokhuis. De houdbaarheidstijd van vis is afhankelijk van de vissoort. Magere vis blijft 6 maanden goed, vette vis 3 maanden. Die 3 maanden geldt ook voor gevogelte, vlees is tussen de 2 en 9 maanden te bewaren in de vriezer. Varkensvlees 2 maanden, gehakt en lamsvlees 3 maanden en rundvlees 9 maanden. Gekookte peulvruchten kun je drie maanden in de vriezer bewaren, ook de zelfgekweekte exemplaren bijvoorbeeld. Tot slot zijn kliekjes en maaltijdresten drie maanden houdbaar in de vriezer.

Hoe onthouden?

Het is vanzelfsprekend zaak al die verschillende gegevens te onthouden. Het handigst is om een label op de ingevroren waar te plakken (het zit toch al vaak in een bakje of iets dergelijks). En op dat label de uiterste houdbaarheidsdatum te schrijven. Zo zie je altijd in één oogopslag wat als eerste opgegeten moet worden. Aardig is verder de diepvriessticker van het Voedingscentrum die je gratis (je betaalt alleen de bescheiden verzendkosten) bij het Voedingscentrum kunt krijgen. Plak ‘m op een van de laden in je vriezer en je weet voortaan altijd hoe lang iets houdbaar is. Waarbij vanzelfsprekend geldt dat je dan nog steeds een uiterste houdbaarheidsdatum op ingevroren waar moet zetten.

Léés die handleiding

We noemden hem net natuurlijk al even: de handleiding van je vriezer. Sommige vriezers kunnen op lagere temperaturen dan -18 graden in. Dat betekent vaak een wat langere houdbaarheidstijd. Ook is het zaak om de aanwijzingen op te volgen betreffende welke lade je moet gebruiken om nieuwe spullen in te vriezen. Ga je grotere hoeveelheden eten tegelijk invriezen, dan is er vaak een soort van ‘turboknop’ beschikbaar, die voorkomt dat het nog ‘warme’ eten de temperatuur van de rest in de vriezer te hoog op laat lopen. Gevoelsmatig zou je denken dat de onderste lade van een vriezer ’t koudst is, maar er zijn ook vriezers met ventilatoren. Als die over de bovenste lade blazen, is dat de koudste. Kortom en nogmaals: lees die handleiding.