Videocamera kopen? Hier moet je op letten

Natuurlijk is je smartphone tegenwoordig stukken beter in filmen dan een paar jaar geleden, maar de beeldkwaliteit kan vaak nog niet tippen aan die van een echte videocamera. Wil je zelf de mooiste beelden schieten, zonder je smartphone uit je broek te halen? Lees dan dit artikel, waarin we uitleggen welke videocamera je moet kopen en waar je op moet letten.

Videocamera kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Resolutie

Resolutie is het toverwoord als het gaat om beeldkwaliteit. De resolutie geeft het aantal pixels of beeldpunten aan: hoe hoger het aantal pixels, des te scherper het beeld. De meeste videocamera’s schieten veeld in 4K-kwaliteit, wat tegenwoordig ook op veel televisies en beeldschermen de standaard is. Bij goedkopere modellen moet je het doen met FullHD-kwaliteit - dat is prima voor je vakantiefilmpje, maar als je wat professioneler bezig wil gaan, is 4K wel een must.

Zoom

Het grote voordeel van een videocamera ten opzichte van een smartphone, is optische zoom. Smartphones zijn daar te dun en te klein voor, maar een videocamera is dat niet. Met optische zoom kun je objecten tot wel 20x of meer dichterbij halen, zonder dat je daarbij aan beeldkwaliteit inboet. Kijk dus goed hoe vaak je videocamera digitaal kan inzoomen, want als je dat daarna nog digitaal moet doen, verlies je wél beeldkwaliteit, en dat zie je meteen terug in het eindresultaat.

Prijs

De prijzen van videocamera’s lopen ontzettend ver uiteen. Er zijn simpele modellen van tussen de 300 en 400 euro. Die filmen vaak in FullHD, en hebben lang niet alle functies die je bij duurdere modellen krijgt. De sweet spot ligt zo tussen de 700 en 1500 euro: daartussen vind je de meeste populaire videocamera’s. Als je nog meer uit wil geven kan dat, maar dan kom je al snel in de professionele sfeer, en daar is het niet gek om meerdere duizenden euro’s neer te leggen.

Videocamera kopen

Als je een videocamera gaat kopen, zijn er een aantal zaken die je in het achterhoofd moet houden. Probeer bijvoorbeeld een model te kiezen met beeldstabilisatie, dat komt het resultaat zeker ten goede. Ook is het handig om de aansluitingen te checken: heb je een kabel nodig, of kan je beelden ook digitaal doorsturen? Ook het merk is van belang: Sony, Panasonic en Canon zijn de populairste fabrikanten. Alle videocamera’s vergelijk je snel en gemakkelijk op Kieskeurig.nl.