Zo zorg je dat je vaatwasser beter droogt

Komt je vaat steeds vaker vochtig uit je vaatwasser? Ren niet meteen naar de winkel voor een nieuwe. Vaak heeft het een vrij simpele oorzaak, zoals een klein defect, een ophoping van vuil of een verkeerde indeling. In dit artikel leggen we uit wat de reden kan zijn van een vaatwasser die niet goed meer droogt, en hoe je het kunt verhelpen.

Op zoek naar een nieuwe vaatwasser? Bekijk ze allemaal

Bekijk

Onderhoud

Natuurlijk kan je vaatwasser kapot gaan. Als je vaat nat uit de vaatwasser komt, check dan ook eerst op defecten. Lekkage of onderdelen die niet meer helemaal goed werken kunnen de oorzaak zijn. Ook een flinke schoonmaakbeurt kan wonderen doen: vuil kan ophopen richting de leidingen of de filters en er zo voor zorgen dat de vaat niet meer goed droog wordt. Check de vaatwasser regelmatig, of laat dit eens in de zoveel tijd doen door een monteur.

Glansspoelmiddel

Glansspoelmiddel is niet alleen belangrijk om je vaat dat blinkend schone uiterlijk te geven. Glansspoelmiddel heeft namelijk ook een soort sneldroogfunctie: er zitten stoffen in die ervoor zorgen dat je vaat snel droogt. Als je niet het juiste middel gebruikt, of te weinig, kan het zijn dat je vaat vochtig blijft. Zorg ervoor dat er voldoende glansspoelmiddel in de vaatwasser zit, en dat de instellingen voor het glansspoelmiddel van je vaatwasser goed staan.

Indeling

Je kunt te vaatwasser op verschillende manieren indelen, ook afhankelijk van de hoeveelheid ‘verdiepingen’ die je vaatwasser heeft. In principe staan de borden en het bestek beneden, en glazen en kopjes bovenin. Sommige vaatwassers hebben een extra besteklade bovenaan. Die indeling is niet voor niets: het zorgt ervoor dat je vaat het beste wordt gewassen, maar ook het snelst weer droogt. Deel je vaatwasser dus altijd in zoals bedoeld.

Programma’s

Ook het juiste programma is belangrijk voor het goed droog krijgen van je vaat. Ten eerste zoegt het juiste wasprogramma ervoor dat je vaat perfect schoon wordt, en dat er dus geen vuil achterblijft waar vocht achter kan blijven hangen. Het automatische wasprogramma is meestal een goede keuze. Veel vaatwassers hebben een extra droog-programma, je beste kans voor een schone en vooral droge vaat. Zit er veel plastic in de vaatwasser? Dan is extra droog je beste optie.