Zo kun je energie besparend de vaat doen

De vaatwasser draait in elk huishouden, zeker in grotere huishoudens, vaak dagelijks. Daarmee is het een van de apparaten die veel energie gebruiken. Wil je besparen op je energierekening? En misschien met het oog op duurzaamheid energiezuiniger de vaat doen? Gebruik dan de onderstaande tips om zowel voor het milieu als voor de portemonnee zuinig je vuile vaat weg te werken.

Op zoek naar een vaatwasser? Bekijk het aanbod

Bekijk

Een energiezuinige keuze maken

Als je er altijd zeker van wil zijn dat je zowel op energieverbruik als op waterverbruik goed scoort wanneer je de vaat doet, moet je bij de aanschaf van een nieuwe vaatwasser goed op het energielabel letten. Veel vaatwassers zijn al voorzien van een A label, maar kunnen dan alsnog onderling verschillen in verbruik van water en energie. Om dus een echt goede en verantwoorde keuze te maken, kun je vaatwassers met eenzelfde energielabel vergelijken op jaarlijks water- en energieverbruik. Zo weet je zeker dat je de meest zuinige keuze maakt.

De vaat voorbereiden

Spoel jij je vaat altijd voor met heet water voordat je de vaatwasser inlaadt? Dat is vaak onnodig. Etensresten kun je makkelijk met een mes of vork van het bord schrapen en eventuele sauzen veeg je met een stukje keukenpapier zo van het bord af. Door dit te doen bespaar je op een paar dingen: je verbruikt geen energie bij het verhitten van het water waar je het bord mee afspoelt, je bespaart water en je vaatwasser blijft langer schoon en fris doordat er geen etensresten in terecht komen.

Bespaartips voor je vaatwasser

Bij het doen van de vaat is het belangrijk dat je de vaatwasser pas aanzet wanneer deze helemaal volgeladen is. Heb je een kleiner huishouden? Misschien loont het dan om een kleiner formaat vaatwasser aan te schaffen. Let er bij het inladen op dat je hem ook weer niet té vol laadt, anders komt het water niet overal bij en wordt de vaat niet goed schoon. Ook het selecteren van een wasprogramma kan verschil maken in het water- en energieverbruik van de vaatwasser. Moderne vaatwassers zijn vaak voorzien van verschillende programma’s die elk een paar voor- en nadelen hebben.

Verschillende wasprogramma’s

Om er zeker van te zijn dat je zo zuinig mogelijk wast, selecteer je het eco-wasprogramma. Dit programma gebruikt minder water, verwarmt het minder heet en gebruikt hierdoor ook minder energie. Hoe heter het wasprogramma, hoe meer energie je dus verbruikt. Maak dus alleen gebruik van de echt hete wasprogramma’s wanneer je heel vuile en hardnekkig aangekoekte vaat hebt. Gemiddeld vuile vaat wordt namelijk ook schoon bij lagere temperaturen. Vaatwassers worden daarnaast ook steeds slimmer. Daardoor kunnen sommige apparaten het water- energieverbruik zelf bepalen op basis van de lading in de machine.