Is een vaatwasser zuiniger dan afwassen?

Met de huidige energieprijzen is het logisch dat je met veel huishoudelijke taken en activiteiten op het energieverbruik let. Je zet de verwarming misschien een tandje lager, doucht een minuutje korter en vraagt je misschien af: wat is energiezuiniger: met de hand afwassen of de vaatwasser gebruiken? Daar geven we je in dit artikel in antwoord op.

Op zoek naar een nieuwe vaatwasser? Bekijk het aanbod

Bekijk

Dit kost de meeste energie

Of je nu met de hand afwast of de vaatwasser gebruikt: het opwarmen van heet water is hetgeen dat veel energie kost. Dat is overigens bij het wassen in de wasmachine, of douchen, ook het geval. Als vuistregel kun je aanhouden: hoe meer water je moet verhitten, hoe hoger de energiekosten. Gebruik je lauw water, dan kost dat minder energie. Vaatwassers zijn voorzien van een speciaal eco-programma dat zuinig omgaat met water en energieverbruik. Dit programma draait langer maar gebruikt minder water en op een lagere temperatuur. Let natuurlijk bij het aanschaffen van een vaatwasser ook altijd op het energielabel.

Wat is nou zuiniger?

Over het algemeen geldt: met de hand afwassen is zuiniger dan het gebruik van een vaatwasser. Vaatwassers gebruiken namelijk meer water en wassen ook vaker op hogere temperaturen. Dit energie en waterverbruik kan oplopen tot twee of drie keer de hoeveelheid dan wanneer je met de hand zou afwassen. Doe je de afwas met de hand dan ben je dus behoorlijk besparend bezig, en dat zul je ook zeker terugzien op de jaarafrekening.

Tips om te besparen met afwassen

Natuurlijk kun je ook het doen van de hand afwas zo energie- en kostenbesparend mogelijk maken. Begin daarom met het gebruik van een teiltje. Door niet de hele wasbak te laten vollopen met heet water, bespaar je al een hoop. Door ook het teiltje niet helemaal vol te laten lopen, gebruik je niet meer water dan nodig. Doe daarnaast de afwas in een volgorde waardoor je zo lang mogelijk met het water kunt doen. Begin met de glazen, dan eventuele kommetjes, bestek, borden en als laatste vuile pannen. Zo hoef je maar een paar keer nieuw water te pakken.

Tips om te besparen met de vaatwasser

Heb je geen zin om de afwas zelf met de hand te doen? Dat is heel logisch. Ook met de vaatwasser kun je energiebesparend bezig zijn. Let bij de aankoop op een goed energielabel en vergelijk zuinige vaatwassers, met hetzelfde energielabel, met elkaar door het jaarverbruik te vergelijken. Zet daarnaast de vaatwasser pas aan als deze helemaal vol is en gebruik altijd het eco-programma om er zeker van te zijn dat je besparend wast. Heb je nachtstroom? Zet dan de vaatwasser pas ’s nachts aan voor een extra voordelig energietarief.