Toetsenbord kopen? Hier moet je op letten

Een goed toetsenbord is onmisbaar voor iedere computergebruiker, helemaal nu we een stuk meer thuiswerken dan voorheen. Zelfs laptopgebruikers kunnen prima een extern toetsenbord aanschaffen. Ga je binnenkort een nieuw toetsenbord kopen? In dit artikel lees je waar je op moet letten en welke opties je hebt.

Nieuwe toetsenbord kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Draadloos of bedraad

Het eerste wat je moet bedenken is of je een draadloos of bedraad toetsenbord zoekt. Beide hebben zo hun voor- en nadelen. Een draadloos toetsenbord kun je overal mee naartoe nemen, ook als je niet per se achter je bureau zit. Ze zijn wel wat duurder dan bedrade toetsenborden. De batterijen gaan vaak lang mee, maar je moet ze wel af en toe vervangen. Handig is wel weer dat je het toetsenbord soms op meerdere apparaten kunt gebruiken en snel kunt wisselen.

Indeling

De indeling van je toetsenbord is belangrijker dan je in eerste instantie zou denken, helemaal als je al wat langer typt. Ten eerste gebruiken we in Nederland de Amerikaanse indeling: de eerste zes lettertoetsen vanaf linksboven zijn qwerty. Dat dit doorgaans wel goed bij keyboards die je in Nederland koopt, maar het is ook belangrijk om na te denken of je een numpad aan de rechterkant wil, hoe groot je enter-toets en backspace-toets moeten zijn en welke extra opties de functietoetsen hebben.

Toetsen

De toetsen zelf zijn natuurlijk ook belangrijk. Externe toetsenborden hebben meestal hoge toetsen, die je rus relatief ver moet indrukken voor ze de aanslag registreren. Sommige toetsenborden werken met plastic veertjes die een hoorbare klik produceren als je erop drukt. Er zijn ook plattere toetsenborden, die lijken op de keyboards die je in laptops vindt. Verder kun je nog nadenken over de vorm van de toets zelf: hoekig of rond, afgeplat of met een klein deukje in het midden.

Nieuw toetsenbord kopen

Als je een nieuw toetsenbord gaat kopen, is het zaak eerst aan bovenstaande dingen te denken. Maar er zijn meer functies die belangrijk kunnen zijn. Denk bijvoorbeeld aan toetsverlichting, vooral populair bij gamers. Sommige toetsenborden zijn ‘gebroken’, wat een bepaald ergonomisch voordeel geeft. Ook de hoogte en de aanwezigheid van een armsteun is iets om over ta te denken. Twijfel je nog? Op Kieskeurig.nl vergelijk je snel en makkelijk alle toetsenborden met elkaar.