Tips voor het kopen van een nieuw toetsenbord

Hoe zuinig je er ook op doet, als je een extern toetsenbord gebruikt, gaat-ie een keer kapot. Tijd voor een nieuwe, dus, maar welk toetsenbord moet je kopen? Zaken waar je op moet letten zijn de ergonomie en de verschillende soorten toetsen. En ga je voor draadloos of bedraad, met of zonder NumPad? In dit artikel leggen we uit waar je nieuwe toetsenbord aan moet voldoen.

Toe aan een nieuw toetsenbord? Bekijk het aanbod

Bekijk

Draadloos of bedraad

Allereerst moet je kiezen tussen een draadloos of een bedraad toetsenbord. Beide hebben duidelijke voor- en nadelen: een draadloos toetsenbord kun je makkelijk meenemen en werkt daardoor goed voor gebruik bij laptops, een bedraad toetsenbord is vaak groter en zwaarder, maar heeft minder last van input lag, waardoor ze vooral voor gamers eigenlijk de enige keuze zijn. Met gewoon typen merk je daar niets van, en kun je dus gewoon kiezen wat je prettig vindt.

Soorten toetsen

Grofweg zijn er twee soorten toetsen voor op een toetsenbord. Membraantoetsen werken met een rubberen vering, die de toets weer terug omhoog duwt nadat je hem hebt ingedrukt. Mechanische toetsen werken met een fysieke schakelaar. Het voordeel van mechanische toetsen is dat je ze maar een klein stukje hoeft in te drukken, terwijl je membraantoetsen helemaal moet indrukken. Mechanische toetsenborden zijn doorgaans wel een stuk duurder dan membraantoetsenborden.

Ergonomie

Typ je veel, of ben je vaak aan het gamen, dan is de ergonomie ook belangrijk: je moet natuurlijk geen last van je vingers, polsen of armen krijgen. Veel toetsenborden hebben een plastic toevoeging waar je de muizen van je handen op kunt leggen. Er zijn ook toetsenborden die ‘door midden zijn gehakt’ en wat zijn gedraaid, zodat je handen op een meer natuurlijke manier op de toetsen liggen. Zo’n ergonomisch toetsenbord vergt wel wat gewenning, dus probeer ‘m goed uit voor je er eentje aanschaft.

Wel of geen NumPad

Het NumPad is het blok met cijfer- en andere toetsen aan de rechterzijde van grotere keyboards. Op de meeste laptops en kleinere toetsenborden zit ‘ie niet. Of je hem nodig hebt, hangt natuurlijk af van hoe vaak je hem gebruikt. Je kunt elk teken op je scherm toveren zonder een NumPad, maar als je veel met cijfers werks is het wel aan te raden om er een op je nieuwe toetsenbord te hebben: het werkt veel natuurlijker om in een blokje van negen te werken dan in een lange rij.