Wat is de ideale hoogte van je televisie?

Heb je een mooie nieuwe flatscreen in huis gehaald, dan wil je die misschien wel aan de muur hangen. Daar neemt zo'n grote tv de minste ruimte in en het staat ook nog eens heel luxe. Hoe hoog de televisie hangt, is erg belangrijk voor het kijkcomfort. Zoek je tips, dan vind je ze hier.

Je tv aan de muur hangen? Shop hier muurbeugels!

Bekijk

Veel televisies hangen verkeerd

Het lijkt wellicht eenvoudig, een tv dusdanig ophangen dat je er comfortabel voor kunt zitten. Toch komt er nog heel wat bij kijken. Ga maar na: een tv die te hoog hangt levert snel nekklachten op, omdat je telkens omhoog moet kijken. Tegelijkertijd is een tv die te laag hangt, ook geen gezicht. Verder heb je nog te maken met praktische zaken, zoals lichtinval en de afstand tot het stopcontact. Daarover gesproken...

In welke ruimte hangt je televisie?

De ideale hoogte van je tv heeft ook te maken met de ruimte waarin je 'm wilt hangen. Wat namelijk meespeelt, is hoe dicht je op de tv zit. Doorgaans zit je in je woonkamer verder van het beeld af dan in je slaapkamer, bijvoorbeeld. Binnen de ruimte is er nog rekening te houden met de afstand tot de ramen. Je wil voorkomen dat je televisie veel zonlicht reflecteert. Wil je de kabels een beetje netjes wegwerken, zorg dan dat stroomvoorziening in de buurt is.

Wat is ideaal gezien de beste hoogte?

Over het algemeen kun je stellen dat een tv die op 95 centimeter van de grond hangt, goed geplaatst is. Zoals gezegd speelt de grootte van het beeld een rol. Je wilt het bovenste derde deel op ooghoogte hebben, dus meet de tv van tevoren even op. Vraag je hierbij ook af of je vaak rechtop tv zit te kijken, of juist lekker onderuit gezakt of liggend. Bij een kantelbare/draaibare muurbeugel heb je overigens nog heel wat speling, als de tv eenmaal hangt.

Iedere situatie is uniek

Zoals je merkt, is de ideale hoogte van een tv van veel factoren afhankelijk. Waar je de televisie ophangt, wat het schermformaat is en hoe je het liefste voor de buis hangt, spelen allemaal een rol. Zo ook het soort muur waar de tv aan komt te hangen, die moet het gewicht wel kunnen dragen. Nu je in ieder geval weet met welke afstanden je rekening moet houden, kun je ook eens die aspecten onderzoeken.