Nieuwe generatie OLED-panelen voor in televisies

OLED-tv’s zijn niet meer weg te denken uit menig woonkamer. Ze geven scherp beeld, een goede kleurweergave en diepe zwartwaarden. Bovendien zijn ze ideaal voor aan de muur. Nu is er een vernieuwde OLED-techniek, OLED evo genaamd. Wat is het verschil, en heb je het nodig? Kieskeurig.nl zoekt het uit.

Toe aan een nieuwe OLED televisie? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is OLED?

OLED staat voor Organic LED, waarbij LED dan weer de techniek is die in lcd-tv’s wordt gebruikt. Een lcd-tv werkt door een grote hoeveelheid ledlampjes achter het scherm. Die lampjes schijnen op het scherm, waardoor je iets ziet. Een OLED-scherm bestaat uit pixels die zelf licht geven. Er is geen achtergrondverlichting nodig. Dat zorgt ervoor dat de kleurweergave beter is, en omdat een zwarte pixel gewoon uit staat, is zwart ook echt zwart. Ook zijn OLED-tv’s dunner dan lcd-tv’s.

OLED evo

Nu is er dus een nieuwe techniek, OLED evo met Brightness Booster Max. Een hele mond vol, maar het komt erop neer dat het scherm van je televisie er helderder door wordt. Een helderder scherm betekent in principe een betere kleurweergave. Daarbij worden de nieuwe panelen beter gekoeld, waardoor er minder image retention ontstaat - de OLED-tegenhanger van het inbranden van bepaalde vormen op het scherm.

Prestaties

Het nieuwste paneel wordt inmiddels gebruikt in een televisie van LG, de G2. Door het toepassen van de nieuwe techniek haalt de televisie zo’n 20% meer helderheid dan de voorgaande generatie, een significante verbetering. Ook is het kleurbereik binnen HDR beduidend beter. Dat komt niet alleen omdat het scherm zelf verbeterd is, maar ook omdat een vernieuwde processor het meeste uit de nieuwe functies kan halen. Qua OLED-schermen is OLED evo op dit moment het beste van het beste.

OLED-tv kopen

Ben je op zoek naar en OLED-tv? Verreweg de meeste OLED-tv’s worden gemaakt door LG, al maakt bijvoorbeeld ook Philips OLED-tv’s. Samsung doet het met zijn eigen versie, QLED. OLED-tv’s beginnen bij 55 inch, en geven vrijwel zonder uitzondering 4K Ultra HD-beeld. Echte OLED-tv’s beginnen bij zo’n 700 euro, maar de meeste zijn tegenwoordig boven de 1000 euro. Op Kieskeurig.nl vergelijk je alle OLED-tv’s met elkaar, en geven we tips over welke televisie het beste bij jou past.