Klaar voor het WK: tips voor je tv

Het zal je niet ontgaan zijn dat het WK Voetbal in Qatar voor de deur staat. Je wil natuurlijk wel optimaal genieten van het Nederlands Elftal en al die andere mooie wedstrijden. Daarom geven we je in dit artikel handige tips zodat je straks Oranje hopelijk die wereldtitel kan zien binnenslepen.

Nieuwe tv kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Kijkafstand

De kijkafstand is een belangrijk gegeven om optimaal gebruik te kunnen maken van je televisie. Te ver weg en je ziet bepaalde details niet meer, te dichtbij en je weet niet meer waar je moet kijken. Idealiter wil je zoveel mogelijk van je televisie in je blikveld hebben, zonder teveel andere dingen te zien. Doorgaans geldt: de maat van je televisie x 1,6 x 2,54. Heb je een 4K-televisie? Dan heb je meer beeldpunten, dus moet je het resultaat halveren.

Geluid

Het geluid helpt enorm bij de immersie en de manier waarop je de kwaliteit beoordeelt. Tegenwoordig hebben televisies een steeds beter geluid, maar het blijven bijzonder slanke apparaten. Daardoor is er simpelweg niet zoveel ruimte voor een stel goede speakers. In die gevallen kan een soundbar uitkomst bieden: die zet je voor je televisie, waardoor je een beter geluid kunt krijgen. Wil je de ultieme ervaring? Ga dan voor een volledige surround-set.

HDR

HDR staat voor High Dynamic Range. Het is een functie die op nieuwere televisies zit, waardoor kleuren extra scherp van je beeld spatten. Er is simpelweg een groter contrast tussen de lichte en donkere plekken - niet alleen met zwart en wit, maar ook met kleurtinten, bijvoorbeeld een prachtige groene grasmat. Er zijn verschillende soorten HDR, die allemaal net een beetje anders werken, maar ze doen het allemaal een stuk beter dan de gewone, standaard versie die we SDR noemen.

Maak ‘m slim

Tegenwoordig zijn de meeste televisies die worden verkocht slimme televisies. Dat betekent dat er een internetverbinding mogelijk is, en dat het apparaat op een besturingssysteem draait. Op die manier kun je gebruikmaken van de slimme features van je tv, zoals bijvoorbeeld stembediening via je afstandsbediening. Heb je een oudere televisie? Niet getreurd! Met een mediaspeler als een Chromecast of Apple TV maak je van elke ‘domme’ tv een slimme.