Alle beeldtechnologie op een rij

Wie een nieuwe televisie zoekt, moet zich een weg banen door een jungle van afkortingen. Die zijn niet allemaal even belangrijk. Maar welke beeldschermtechnologie je kiest, heeft een grote impact op de beeldkwaliteit. En dus leggen we je kort uit welke afkortingen voor welke technologie staan en wat je er van mag verwachten.

De televisie vinden die bij jou past? Bekijk het aanbod

Bekijk

LCD (LED)

Nog steeds de meest wijdverspreide technologie, beschikbaar in veel formaten en in alle prijsklassen. LCD-schermen gebruiken LEDs als lichtbron, vandaar noemt men ze ook vaak LED-tv’s. Het LCD-paneel bepaalt welke pixel licht doorlaat of niet, maar kan dat niet perfect. Zwart is nooit echt zwart, waardoor het contrast beperkt is. LCD-tv’s hebben vaak ook een relatief kleine kijkhoek, dus je zit er best zo recht mogelijk voor.

FALD, Mini-LED en QLED

Bij ‘Full Array Local Dimming’ (FALD) LCD-schermen is de lichtbron onderverdeeld in zones. De tv analyseert elk beeld, en dimt het licht in de zones waar het beeld donker is. Zo verbetert het contrast. Topmodellen gebruiken de kleinste mogelijke LEDs (mini-LEDs), waardoor ze nog meer zones hebben, en dus fijnere controle over het contrast. QLED-tv’s zijn LCD-tv’s die gebruik maken van quantum dots voor rijkere kleuren en meer helderheid. Beide technieken kunnen samen gebruikt worden.

OLED

Bij een OLED-tv geeft elke pixel zelf licht, er is geen aparte lichtbron nodig. En wanneer een pixel uit staat, is hij perfect zwart, ook als naburige pixels wel licht geven. OLED-tv’s hebben zo een perfecte contrastweergave. Ze hebben ook een erg ruim kleurpalet, en zeer ruime kijkhoek. Dankzij de snelle reactietijd worden snelle actiescènes scherp weergegeven. OLED-tv’s zijn wel beperkt op vlak van maximale helderheid, daar moeten ze mini-LED/QLED-modellen voor laten.

QD-OLED

Een gloednieuwe technologie die de voordelen van quantum dots en OLED combineert. Dankzij het OLED-paneel heeft deze technologie perfect contrast, en een snelle reactietijd. Waar alle andere tv’s gebruik maken van kleurfilters om kleur te creëren, gebruikt QD-OLED quantum dot kleurconvertors per pixel. Daardoor heeft hij het ruimste kleurpalet, uitstekende helderheid, en een nagenoeg perfecte kijkhoek. Voorlopig (2022) is deze technologie enkel beschikbaar in 55 en 65 inch schermformaat.