Tablet kopen: hier moet je op letten

Tablets zijn er in allerlei soorten en maten, en we kunnen ons voorstellen dat je door de bomen het bos soms niet meer ziet. Om je te helpen hebben we hieronder de belangrijkste functies waarop tablets van elkaar verschillen op een rij gezet. Zo maak je altijd de beste keuze bij het kopen van een nieuwe tablet.

Nieuwe tablet kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Besturingssysteem

Er zijn drie belangrijke besturingssystemen voor tablets. Android staat op de meeste tablets: het is simpel, snel, overzichtelijk, en veel mensen zijn er al aan gewend door hun mobiele telefoon. Ook Apple’s iOS is een bekend besturingssysteem: dat staat op tablets van Apple, oftewel iPads. Verder is er nog een geoptimaliseerde versie van Windows dat draait op Surface-tablets van Microsoft. Er zijn verder ene handjevol Linux-tablets, maar die zijn niet erg bekend.

Schermgrootte

Een van de grote voordelen van een tablet ten opzichte van een smartphone is het grotere scherm, maar hoe groot moet zo’n scherm eigenlijk zijn? Er bestaan tablets met een schermgrootte van 7 of 8 inch, amper groter dan een mobiele telefoon. Aan de andere kant heb je tablets met een scerm van 12 inch of meer, bijna net zo groot as het scherm van de doorsnee laptop. De meeste tablets vallen in de guldne middenweg, met een scherm van tussen de 9 en 11 inch.

Opslag

Je tablet zal niet zo snel vollopen als je mobiele telefoon als het gaat om bijvoorbeeld foto’s en video’s, maar het is wel goed om aan de opslagruimte te denken. Er zin tablets met een opslagcapaciteit van 16 GB of minder: vaak zijn dit kindertablets of specifieke modellen. Je hebt ze ook van wel een terabyte, oftewel 1000 GB, maar vaak heb je dit lang niet nodig. Speel het op safe, en ga voor een talbet met een opslagcapaciteit van tussen de 64 en 256 GB.

Andere functies

Er zijn nog veel meer zaken die je misschien belangrijk vindt. Denk bijvoorbeeld aan de lader, en de mogelijkheid tot opladen via usb-c. Ook de accuduur is belangrijk: aan een lege tablet heb je niet zo veel. Bekijk ook of de tablet die je op het oog hebt de mogelijkheid heeft om een simkaart toe te voegen zodat je onderweg via 5G kunt internetten. Klaar om je keuze te maken? Op kieskeurig.nl vergelijk je snel en makkelijk alle tablets met elkaar.