Fotograferen in RAW: hier moet je op letten

Het najaar klopt op de deur, en dus is de perfecte tijd om kleurrijke herfstfoto’s te maken aangebroken. Los van goed materiaal is ook een goede techniek belangrijk voor het schieten van de mooiste plaatjes. Fotograferen in RAW-formaat kan je hierbij helpen. In dit artikel leggen we uit wat RAW inhoudt en hoe je het gebruikt.

Op zoek naar een nieuwe camera? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is RAW?

Normaal gesproken zouden we beginnen met een uitleg van de afkorting, maar RAW is helemaal geen afkorting. Het is simpelweg het Engelse woord ‘raw’, wat ‘ruw’ of ‘grof’ betekent. En dat is eigenlijk best logisch. RAW is namelijk ene bestandsformaat dat zoveel mogelijk data opslaat in het fotobestand. Op die manier kun je achteraf het contrast, de verzadiging en nog veel meer zaken aanpassen zonder dat je daar de kwaliteit van de foto mee aanpast.

Fotograferen in RAW

Om te fotograferen in RAW, moet je even in de instellingen van je digitale camera duiken. Bijna alle spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s bieden een RAW-functie aan. Hoe je het aanzet is afhankelijk van je camera, dus lees even de handleiding of vraag het aan Google. Ook bij sommige simpelere digitale camera’s kun je RAW aanzetten, en zelfs duurdere smartphones bieden de functie tegenwoordig aan. Kwestie van even goed uitzoeken en in de instellingen kijken.

RAW-foto’s bewerken

Als je een foto in RAW hebt gemaakt, zie je meteen dat het bestand een stuk groter is dan de JPG-afbeelding die meestal ook wordt opgeslagen. Al die extra data kun je uitlezen met een programma als RAWTherapee. Open de foto met het bewerkingsprogramma, en je krijgt een immense keuze aan sliders en opties. Je kunt bijna elke instelling aanpassen, en omdat de gegevens in het bestand zijn opgeslagen, gaat dat niet ten koste van de kwaliteit van de foto.

Camera kopen

Ben je op zoek naar een nieuwe camera die RAW-fotografie ondersteunt? Verreweg de meeste spiegelreflexcamera’s en systeemcamera’s bieden de functie aan, en ook sommige simpele digitale camera’s kunnen ermee overweg. Op Kieskeurig.nl vind je bij het scrollen door de verschillende digitale camera’s aan de linkerkant een filteroptie waarmee je alleen kunt zoeken op toestellen die RAW ondersteunen. Kies de camera die het beste bij je past en maak deze herfst de mooiste foto’s!