De grootste voordelen van een systeemcamera

Nog niet zo heel lang geleden waren spiegelreflexcamera’s het summum van digitale fotografie. Daarvoor moesten we het zelfs met een analoog fototoestel doen. Maar tegenwoordig is de systeemcamera een populaire optie. In dit artikel zetten we de voordelen van een systeemcamera voor je op een rijtje.

Systeemcamera kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is een systeemcamera?

Een systeemcamera verschilt van een spiegelreflexcamera door dat er geen spiegelsysteem in het apparaat zit. Bij een spiegelreflex wordt het beeld binnenin de camera door een serie spiegels gestuurd. Bij een systeemcamera is dat niet het geval. Daardoor zie je door de zoeker precies wat je in het echt ook ziet, zonder dat daar spiegels aan te pas komen. En dat is nog niet alles, want mede door het ontbreken van spiegels heeft een systeemcamera nog meer voordelen.

Gewicht

Een daarvan is het gewicht. Spiegels zijn gemaakt van glas, en moeten natuurlijk ook op z’n plek gehouden worden door een behuizing. Dat is allemaal extra massa. Omdat er in een systeemcamera helemaal geen spiegels te vinden zijn, scheelt dat nogal op het totale gewicht van het toestel. Als je dus veel op reis bent, of je neemt je camera overal mee naartoe, of als je gewoon zonder al te veel gewicht onderweg wil zijn, is een systeemcamera zeker het overwegen waard.

Andere voordelen

Een ander voordeel van een systeemcamera is de snelheid van het schieten van foto’s. Dat komt sowieso al door het gewicht, maar het ontbreken van spiegels zorgt er ook voor dat het maken van foto’s allemaal wat vlotter gaat. Bovendien hoeven er geen spiegels opgeklapt te worden, dus je kunt ook in relatieve stilte je beelden schieten. En om de fotokwaliteit hoef je het ook niet meer te laten: systeemcamera’s zijn DSLR’s met rasse schreden aan het inhalen.

Systeemcamera kopen

Ga je een systeemcamera kopen? Dan moet je op een paar dingen letten. Ten eerste is het handig als de lenzen die je al hebt ook op je nieuwe camera passen - let daar dus goed op. De systeemcamera zal ongetwijfeld in de tas van je DSLR passen, want hij is een stuk compacter. Verder moet je natuurlijk goed kijken naar de fotokwaliteit en extra functies. Als je een keuze hebt gemaakt, check je op Kieskeurig.nl snel en makkelijk waar je je nieuwe camera het goedkoopst kan kopen.