De beste gratis programma’s voor fotobewerking

Wil je foto's bewerken, dan heb je niet per definitie een duur programma nodig als Photoshop. Er zijn veel gratis alternatieven waarmee je aan de slag kunt. Wij zetten de beste programma's op een rij. Zo maak je in een handomdraai professioneel beeldmateriaal van je vakantiefoto’s!

Nog mooiere foto's? Bekijk alle camera's

Bekijk

GIMP

Ben je op zoek naar een gratis equivalent van Photoshop, dan komt GIMP het dichtst in de buurt. De interface ziet er een beetje uit als een oudere versie van Photoshop, met een overdaad aan knoppen, vensters en menu's. Het duurt dan ook wel even voordat je GIMP goed onder de knie hebt, maar dan heb je wel een zeer uitgebreid beeldbewerkingsprogramma tot je beschikking. Bijna alle Photoshop-functies zijn, soms in aagepaste versie, ook in GIMP te vinden.

Pixlr

Dat een goed programma niet altijd een installatie vereist, bewijst de fotobewerkingswebsite Pixlr. Alle tools die worden aangeboden, zijn online via de browser te gebruiken. Pixlr biedt een aantal verschillende online fotobewerkingsprogramma's aan. Pixlr Express is een eenvoudige tool waarmee snel aanpassingen kunnen worden gemaakt zonder dat je daarvoor veel voorkennis nodig hebt. De smartphone-app van Pixlr is ook zeer de moeite waard.

IrfanView

Het programma IrfanView is verrassend veelzijdig. Het tooltje is klein en gebruikt nauwelijks systeemcapaciteit, waardoor je vlot door je foto's kunt bladeren en met anderen kunt terugkijken. IrfanView kan opvallend veel bestandsformaten aan en is zelfs in staat simpele bewerkingen uit te voeren zoals roteren en formaat wijzigen. Ook biedt het enkele filters. Een van de prettigste mogelijkheden van het programma is het uitvoeren van wijzigingen op meerdere foto's (batch) tegelijk.

RawTherapee

Fotobestanden op je camera zijn er globaal in twee smaken: jpg en raw. Jpg is de standaard waar alle pc's mee om kunnen gaan. Raw is vooral bedoeld om zo veel mogelijk beeldinformatie in op te slaan. Met een programma zoals RawTherapee kun je dan vervolgens achteraf allerlei instellingen aanpassen. Je kunt met RawTherapee onder andere kleurcorrecties toepassen, perspectief veranderen, scherpte wijzigen en witbalans aanpassen.Een onmisbare tool voor fotografen!