Welke soorten strijkijzers zijn er?

Strijken is een klusje dat af en toe moet gebeuren, als je tenminste elke dag mooie, strakke kleding aan wil trekken. Er zijn verschillende soorten strijkijzers op de markt, al dan niet met een waterreservoir waarin stoom wordt opgewekt, wat het strijken makkelijker maakt. In dit artikel bekijken we de verschillende strijkijzers met elkaar.

Strijkijzer kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Droogstrijkijzer

Een droogstrijkijzer is het traditionele strijkijzer. Het is een apparaat dat je in het stopcontact stopt, en dat via die elektriciteit warmte opwekt. Doordat de metalen onderkant warm wordt, strijk je de plooien uit je kleding en maak je het bovendien makkelijker om het op te vouwen. Soms kan het alsnog handig zijn om water te gebruiken om het strijkresultaat daarmee nog beter te maken. In dat geval moet je zelf even wat vocht over je kleding sprenkelen tijdens het strijken.

Stoomstrijkijzer

Een stoomstrijkijzer gaat een stapje verder. In een stoomstrijkijzer is een waterreservoir gebouwd. Het water wordt samen met de onderkant van het strijkijzer verwarmd, en tijdens het strijken op je kleding gesprenkeld. Door het hete strijkijzer verandert het water in waterdamp, wat een glad strijkresultaat oplevert. Stoomstrijkijzers zijn doorgaans wat duurder dan gewone strijkijzers, omdat er een extra waterreservoir zit ingebouwd.

Stoomgenerator

De laatste stap is een stoomgenerator. Net als bij een stoomstrijkijzer wordt water binnenin verwarmd, en wordt de waterdamp gebruikt om je kleding extra glad te strijken. Het verschil tussen een stoomstrijkijzer en stoomgenerator zit ‘m erin dat een stoomgenerator een extern waterreservoir heeft. Daardoor past er meer water in het reservoir en kun je langer doorstrijken. Bovendien is een stoomgenerator door het externe reservoir makkelijker bij te vlulen.

Strijkijzer kopen

Ben je op zoek naar een nieuw strijkijzer? Dan is het vooral belangrijk om te bepalen welke van de drie soorten je wil hebben. Droogstrijkijzers zijn de simpelste vorm: ze gebruiken alleen warmte, geen vocht. Daardoor zijn ze doorgaans wel wat goedkoper. Stroomstrijkijzers hebben een ingebouwd waterreservoir, met een extra glad strijkresultaat tot gevolg. Stoomgenerators gaan nog een stapje verder met een extern reservoir. Alle strijkijzers en stoomgeneratoren vergelijk je op Kieskeurig.nl.