Strijken kan makkelijker en sneller

Strijken is maar van weinig mensen een favoriet klusje. Zeker wanneer er veel vouwen en kreukels in een kledingstuk of stuk textiel zitten, ben je er behoorlijk lang mee bezig. Gelukkig kun je het jezelf een stuk makkelijker maken door deze tips om sneller te strijken op te volgen.

Sneller klaar zijn met je stapel strijkgoed?

Bekijk

Goed ophangen van de was

Als je de was ophangt op een wasrek in plaats van deze te drogen in een droger, ben je al goed op weg. Deze manier van drogen zorgt voor makkelijk strijkbare was. Klop het natte kledingstuk goed uit voordat je het ophangt en let er hierbij op dat er niks dubbel zit en dat alles zo veel mogelijk recht naar beneden hangt. Zo hangt de gekreukte was zich als het ware vanzelf uit, waardoor je bij het strijken een stuk minder werk hebt.

Kies de juiste temperatuur

Lees altijd het waslabel om te zien of jouw kledingstuk wel tegen de hitte van een strijkijzer bestand is. Selecteer niet zomaar de hoogste temperatuur. Dit is niet goed voor het textiel en zo loop je dus een grotere kans op beschadiging. Afhankelijk van het aantal puntjes op het icoontje van het strijkijzer kun je zien of iets warm (max 110 graden), matig heet (max 150 graden) of heet (max 220 graden) gestreken mag worden.

Gebruik de spray knop

Met een beetje vocht gaan de hardnekkige kreukels een stuk makkelijker uit je wasgoed. Maak daarom gebruik van de spray knop of de stoomknop. Let er hierbij wel op dat je dit niet te vaak doet, een kletsnat kledingstuk doe je er geen plezier mee en als je gaat stomen wanneer je strijkijzer nog niet heet genoeg is, gaat dit lekken en krijg je juist extra vlekken op je wasgoed.

Houd de zool van je ijzer schoon!

Een vuile zool van je strijkijzer belemmert de prestatie. Is deze dus verkalkt of zitten er bruine vlekken op? Dan moet deze schoongemaakt. Doe dit met azijn tegen kalk of met zout. Strooi wat zout op je strijkplank en strijk hier overheen. Dit schuurt de vlekken eraf.