Zo maak je je steelstofzuiger weer schoon

Steelstofzuigers zijn ontzettend populair. Ze nemen minder ruimte in dan de traditionele sledestofzuiger, en hebben vaak een handige kruimeldief ingebouwd. Bovendien werken ze ook nog eens beter - mits je ze zelf goed schoon houdt. In dit artikel laten we zien welke stappen je moet nemen om je steelstofzuiger krachtig en schoon te houden.

Steelstofzuiger kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Check de stang

Net als bij een gewone stofzuiger kan het ook bij een steelstofzuiger voorkomen dat er stof, haren of ander vuil in de stang blijft zitten. Als dat gebeurt, gaat de zuigkracht van je stofzuiger achteruit, omdat je niet meer de volledige breedte van de stang kan benutten. Met een dunne pijp, een stuk pvc of een lange ragebol kun je de stang weer helemaal schoonmaken. Als je de stang af en toe even checkt en schoonmaakt, behoudt je stofzuiger zijn kracht.

Opvangbak

De opvangbak van een steelstofzuiger raakt na verloop van tijd natuurlijk vol. Als de bak te vol raakt, gaat dat ten koste van de zuigkracht van je stofzuiger. Het is dus zaak om de opvangbak regelmatig te legen. Het vuil dat zich in de bak heeft verzameld kan zo de prullenbak in, maar het is ook een goed idee om de bak af en toe even af te wassen. Met een lekker sopje maak je de opvangbak in een handomdraai helemaal schoon: het staat netjes en het werkt ook nog eens beter.

Het filter

Het filter van je steelstofzuiger is een van de belangrijkste onderdelen. Een schoon en goed werkend filter zorgt ervoor dat je stofzuiger het beter doet en ook nog eens langer meegaat. Het filter kun je simpel uit de stofzuiger halen. Er bestaan filters die je met water kunt afspoelen, maar sommige filters kunnen daar niet tegen. Check dus goed de handleiding van je apparaat. Na een jaar is de stofzuiger toe aan een nieuw filter, dus houd dat ook goed bij.

Steelstofzuiger kopen

Ga je een steelstofzuiger kopen? Dan moet je op een paar dingen letten. Bekende merken als Miele, Samsung, Bosch en Dyson maken allemaal goede steelstofzuigers. De actieradius en accuduur zijn belangrijke features: meestal liggen die zo rond de 10 meter en een tijdsduur van ongeveer een uur. Let ook op het vermogen, en hoe zuinig het apparaat daarmee is, en op de manier van stof opvangen. Op Kieskeurig.nl vergelijk je alle steelstofzuigers met elkaar.