Steelstofzuiger kopen: hier moet je op letten

De traditionele sledestofzuiger wordt steeds vaker ingeruild voor een steelstofzuiger. Logisch, want een steelstofzuiger is vaak een stuk krachtiger, is makkelijker in gebruik en is ook een stuk makkelijk op te bergen. In dit artikelen duiken we in de voordelen van de steelstofzuiger en leggen we uit waar je op moet letten als je er eentje wil kopen.

Steelstofzuiger kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Tijdsduur

Steelstofzuigers zijn zonder uitzondering draadloos. Dat betekent dat ze een ingebouwde accu hebben, en accu’s lopen bij gebruik van het apparat natuurlijk leeg. Afhankelijk van de grootte van je woning (en hoeveel zin je hebt om schoon te maken) kan de maximale tijdsduur om de hoek komen kijken. De meeste steelstofzuigers kunnen zo’n 30-45 minuten op een acculading doen, maar sommige modellen gaan wel anderhalf uur mee.

Kruimelzuiger

Een van de handgste toevoegingen van een stelestofzuiger ten opzichte van een traditionele stofzuiger is de aanwezigheid van een kruimeldief. Als die functie erop zit, betekent dat dat je het handvat van de stofzuiger eraf kunt klikken, zodat je met een kleine, handzame kruimelzuiger overblijft. Daarmee kun je makkelijk broodkruimels van tafel halen en kun je makkelijk in onhandige hoekjes komen. De meeste steelstofzuigers hebben tegenwoordig een kruimelzuiger.

Zakloos

Iets anders om rekening mee te houden is of de stofzuiger zakloos is of een opvangzak heeft. Zakloze stofzuigers moeten natuurlijk het stof ook ergens opslaan, maar doen dat in een plastic bak in plaats van een zak. Die bak leeg je na het zuigen snel en simpel in de afvalbak, zonder dat je in de weer hoeft met zakken. De meeste steelstofzuigers zijn zakloos, maar sommige, voorla oudere modellen hebben nog ene opvangzak - houd daar dus rekening mee.

Hulpstukken

Veel steelstofzuigers worden geleverd met een of meerdere hulpstukken. Dan kun je bijvoorbeeld denken aan een mondstuk voor kieren, waarmee je in de kleinste hoekjes kunt komen. Ook zijn er meubelmondsutkken, die speciaal zijn gemaakt om de bekleding van je bank te zuigen. Verder zijn er parketvloerborstels, standaard vloerborstels en turboborstels, die extra grote stukken vuil op kunnen zuigen. Op Kieskeurig.nl kun je handig filteren op de aanwezigheid van zulke opzetstukken.