Makkelijker stofzuigen met deze opzetstukken

Gewone stofzuigers lijken allemaal op elkaar, en doen ongeveer hetzelfde werk. De grote verschillen kun je maken met een goede selectie aan opzetstukken. Er zijn verschillende mondstukken voor de vloer, meubels, kleding en andere oppervlakken. In dit artikel leggen we uit welke opzetstukken voor je stofzuiger er zijn en welke echt niet in je arsenaal mogen ontbreken.

Op zoek naar een nieuwe stofzuiger? Bekijk ze allemaal

Bekijk

Standaard vloerborstel

De standaard vloerborstel kennen we allemaal: een brede mond waarmee je grote oppervlakken snel stofvrij kunt maken. Vaak heeft de gewone vloerborstel twee luchtingangen, die je met de knoppen aan de bovenzijde ook nog eens van wat extra kracht of juist wat meer hoogte kunt voorzien. Met de standaard vloerborstel kun je de grootste delen van je vloer makkelijk schoon krijgen, maar als je andere oppervlakken of kleinere hoekjes wil stofzuigen, heb je iets anders nodig.

Turboborstel

De turboborstel is speciaal gemaakt voor steelstofzuigers. Hij werkt eigenlijk in twee stappen. Ten eerste draait borstel rond, waardoor je het vuil eigenlijk eerst van je vloer schraapt. Daarna doet de zuigmond zelf zijn werk, en zuigt het vuil makkelijk op. De turboborstel is ook speciaal geschikt voor haren, bijvoorbeeld van huisdieren, of van wat zwaarder vuil. Turboborstels zijn doorgaans wat groter dan gewone borstels, dus houd daar rekening mee bij het opbergen.

Parketborstel

De parketborstel is speciaal geschikt voor parket en houten vloeren. Het grote probleem van een gewone vloerborstel is dat die soms krassen op je mooie houten vloer kan achterlaten. De parketborstel is voorzien van zachter haren, die ook nog eens meer meegeven. Op die manier houd je je vloer krasvrij, en kun je toch al het stof en vuil opzuigen. Bijkomend voordeel van de parketborstel is dat hij minder geluid maakt als je ermee over je vloer gaat.

Meubels en kleding

Natuurlijk zuig je voornamelijk je vloer, maar ook je meubels stofzuigen is een goed idee: vooral in stoffen bekleding kan zich veel stof verzamelen. In die gevallen is een meubelborstel de uitkomst. Meubelborstel zijn klein en handzaam, zodat je ook dat kleine tafeltje mee kunt nemen. Heb je uitgebreid geknuffeld met je nieuwe kat? Dan kun je de meubelborstel ook prima gebruiken om de haren die zich op je kleding hebben verzameld op te zuigen.