Fotograferen met statief: de beste tips

Een statief is een onmisbaar item in de cameratas van iedere fotograaf, professioneel of amateur. Met een statief maak je foto’s die écht scherp zijn, omdat je ieder beetje bewegingsonscherpte buiten de deur houdt. Hoe moet je fotograferen met een statief, en waar moet je op letten als je er eentje koopt? Wij leggen het uit.

Statief kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Bewegingsonscherpte

Bewegingsonscherpte kan ontstaan wanneer het object wat je fotografeert beweegt, maar veel vaker ben je zelf de schuldige. Een millimeter naar links of rechts kan al onscherpte opleveren, en dat wil je meestal niet hebben. Om onscherpte door een bewogen camera tegen te gaan, kun je de sluitertijd zo klein mogelijk maken, maar dat is niet altijd mogelijk of wenselijk. Met een statief kun je ervoor zorgen dat je camera perfect stil blijft staan terwijl je de foto neemt.

Statief met drie poten

Het statief dat je waarschijnlijk wel kent, heeft meestal drie poten. Dat zorgt voor een optimale stabiliteit, zonder dat het een ontzettend log apparaat wordt. De meeste statieven hebben een tas waarmee je hem makkelijk kunt dragen, en verstelbare pootjes zodat je de hoogte kunt verstellen. Ook de statiefkop is belangrijk om op te letten: je wil het liefst een statiefkop met een balhoofd, zodat je je camera in alle richtingen kunt draaien en bewegen. Er bestaan ook monopods, statieven met maar één been, die je zelf moet tegenhouden.

Statief gebruiken

Het is belangrijk om je statief goed neer te zetten. Denk eraan dat je een van de drie poten richting je onderwerp richt, zodat je zelf tussen de andere twee poten kan gaan staan. Duurdere statieven hebben een waterpas, waarmee je kunt zien of je perfect recht de horizon fotografeert. Schuif de poten niet verder uit dan nodig is, want daarmee verlies je stabiliteit. Je kunt met een statief ook de zelfontspanner gebruiken, zodat je nog minder bewegingsonscherpte hebt.

Statief kopen

Ga je een statief kopen? Dan moet je op een paar dingen letten. Het traditionele statief heeft drie poten die je in lengte kunt verstellen, dit is de populairste versie. Bekende statieffabrikanten zijn Falcon Eyes, Manfrotto en Velbon, maar ook bijvoorbeeld GoPro maakt ze. Er bestaan ook kleinere statieven, waarmee je bijvoorbeeld een digitale camera of smartphone stevig vast kan zetten. Op Kieskeurig.nl vergelijk je alle statieven snel en gemakkelijk met elkaar.