Wat is surround sound en hoe werkt het?

Surround sound klinkt goed, letterlijk en figuurlijk, maar wat betekent het precies, en hoe werkt een surroundopstelling? Wat betekenen al die getallen, en welke apparaten heb je nodig voor een goede opstelling? In dit artikel lees je alles over surround sound in je huiskamer.

Soundbar kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Surorund sound

Surround betekent letterlijk: omringd. Bij een surroundopstelling komt het geluid niet alleen van voren, maar ook van opzij, en soms zelfs van omhoog of achter je. Daardoor lijkt het alsof je middenin de actie zit. Een goede surroundervaring kan een film of serie net dat beetje extra spanning meegeven, en ook gamers zijn er erg van gecharmeerd. Het kost wat om en goede surroundopstelling aan te schaffen, maar als hij eenmaal staat, wil je niets anders meer.

Aantal speakers

Suround sound wordt aangegeven met twee getallen, die aangeven hoeveel speakers er worden gebruikt. De simpelste opstelling is 2.0 of 2.1: dit is simpel stereogeluid zoals je van bijvoorbeeld een koptelefoon of bureauspeakers kent - de .1 staat voor een extra subwoofer voor lage tonen. 3.0 en 3.1 hebben naast de twee zijspeakers een extra middenspeaker, terwijl er bij 5.0 en 5.1 ook nog eens twee achterspeakers worden geplaatst. Ook 7.0 en 7.1 zijn tegenwoordig een optie.

Soorten speakers

De belangrijkste speakers om mee te beginnen zijn de front speakers, die meestal aan weerszijden naast je televisie staan. Een center speaker kun je er tussenin zetten, bijvoorbeeld onder je tv-meubel. Verder kun je nog extra zijspeakers en achterspeakers plaatsen om die echte surround ervaring te krijgen. In zo’n opstelling is een subwoofer ook geen overbodige luxe: subwoofers zijn speciaal gemaakt om lage bastonen extra veel glans te geven.

Soundbar kopen

Een soundbar kan een handige toevoeging zijn aan je audiosysteem, of het nu surround sound is of niet. Denk eraan dat je een soundbar koopt met HDMI ARC aansluiting: daarmee kun je je soundbar automatisch het geluid van je televisie laten afspelen. Wil je extra goed geluid? Dan is een meegeleverde subwoofer een goed idee. Het is ook handig als je nieuwe soundbar van hetzelfde merk is als je televisie of andere speakers, zodat de boel goed met elkaar samenwerkt.