HDMI eARC - wat is het en hoe werkt het?

Van HDMI hebben de meeste mensen tegenwoordig wel gehoord. HDMI ARC is al een term die we wat minder vaak voorbij zien komen, al vind je hem wel terug bij de meeste televisies en soundbars. De nieuwste versie van die techniek heet eARC. Wat is HDMI eARC precies en wat kun je ermee? We leggen het uit in dit artikel.

Nieuwe soundbar kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

Wat is HDMI?

HDMI is een protocol dat verschillende apparaten met elkaar kan verbinden. Je kent het waarschijnlijk vooral van twee toepassingen: het koppelen van een extern beeldscherm aan je laptop, of het koppelen van een soundbar aan je televisie. HDMI heeft als groot voordeel dat er zowel beeld als geluid kan worden uitgewisseld - wel zo handig als je een tv of een beeldscherm probeert te koppelen. HDMI is na al die jaren nog steeds een veelgebruikt protocol.

Wat is HDMI ARC?

HDMI ARC is een uitbreiding op het HDMI-protocol. De letters ARC betekenen Audio Return Channel. Met HDMI ARC verbind je je televisie, soundbar en je settopbox direct met elkaar. Het beeldsignaal wordt via je soundbar naar je televisie gestuurd, maar op hetzelfde moment wordt door dezelfde kabel het audiosignaal van je televisie naar je soundbar verzonden. Zo heb je geen wirwar aan kabels nodig, en kun je toch genieten van de beste beeld- én audiokwaliteit.

Wat is HDMI eARC?

eARC is een uitbreiding van ARC. De e in eARC staat voor ‘enhanced’, oftewel: verbeterd. Verwacht dus geen hele nieuwe techniek, en al helemaal geen nieuwe aansluitingen: het is een uitgebreide versie van ARC. De grote verschillen zitten hem in de kwaliteit van het signaal en de snelheid van het doorsturen van de gegevens. Zo wordt bijvoorbeeld bij surroundsound 5.1 en 7.1 het signaal ongecomprimeerd doorgestuurd. Ook liggen de bitrates bij eARC wat hoger dan bij HDMI ARC, tot wel 192 kHz.

Soundbar kopen

Ga je een soundbar kopen? Checken of het apparaat (en je televisie!) HDMI eARC ondersteunt is handig, maar er zijn natuurlijk meer dingen waar je op moet letten. Bekijk vooraf goed of je soundbar werkt in je al bestaande surroundsysteem, als je dat natuurlijk al hebt. Ook het aantal en de soort aansluitingen op de soundbar zijn belangrijk. Weet je al wat je wil, of ben je nog aan het kiezen? Check snel Kieskeurig.nl voor de laagste prijzen van de beste soundbars.