Soundbar: belangrijke functies uitgelegd

Een soundbar is een fijne toevoeging aan je audiosysteem. Met een goede soundbar onder je televisie geniet je extra van films en series, helemaal als je ‘m ook nog in een surroundopstelling plaatst. Er zijn een paar functies die een soundbar nog fijner maken. In dit artikel leggen we die functies aan je uit.

Soundbar kopen? Bekijk het aanbod

Bekijk

HDMI ARC

Als je de afgelopen jaren een soundbar hebt gekocht, is de kans groot dat je de afkorting HDMI ARC bent tegengekomen. HDMI ken je ongetwijfeld, maar ARC staat voor Audio Return Channel. Het grote voordele van HDMi ARC is dat je slechts één kabel nodig hebt om zowel beeld als geluid via je televisie terug door je soundbar kunt sturen. Zo blijft de kwaliteit goed en heb je geen wirwar aan kabels. Bovendien kun je je soundbar bedienen met de afstandsbediening van je televisie, of andersom.

Wifi en bluetooth

Tegenwoordig zijn veel soundbars voorzien van een wifi-chip en/of bluetooth-chip. Daarmee kan een draadloze verbinding worden gelegd met een ander apparaat, bijvoorbeeld je smartphone. Op die manier kun je je favoriete Spotify-playlist afspelen op je soundbar, zonder dat je daarmee met allerlei usb-c-kabels hoeft te werken. De ap op je telefoon of tablet gebruik je in die gevallen als een soort afstandsbediening. Ook kun je meerdere apparaten koppelen voor een multiroom-netwerk.

Surround

Surround sound is tegenwoordig in soundbars geen vreemd gezicht meer, hoewel er losjesmet de term wordt omgesprongen. Echte surround-soundbars bieden meestal drie losse speakers in de soundbar zelf, plus nog twee achtergrondspeakers die je zelf kunt plaatsen. Dit is de beste oplossing, maar ook ene dure. Een andere optie is om virtueel surround geluid te produceren. Dat kan door de audiodrivers in de soundbar zo te positioneren dat ze het effect van surround nabootsen.

Subwoofer

Hoewel soundbars doorgaans een stuk beter geluid leveren dan een televisie, zijn er ook hier gradaties in te vinden. Vooral kleinere, goedkopere soundbars hebben nogal eens moeten beknibbelen op de diepe bastonen. In die gevallen is een externe subwoofer geen overbodige luxe. De subwoofer kun je koppelen aan je soundbar, zodat je tijdens het kijken van een film kunt genieten van de diepe tonen. Er bestaan ook soundbars waar de subwoofer al is ingebouwd.